A fővárosi állami ünnepség mellett a koronázóvárosba látogat, ahol a Szent István téren tartja meg az állami ünnep hivatalos ünnepi beszédét.

Hirdetés

A köztársasági elnök szombat reggel 8 órakor részt vesz a budapesti Kossuth téren az államalapítás és államalapító Szent István királyunk emlékezetére szervezett díszünnepségen. A zászlófelvonást követően a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjeinek nyilvános tisztavatására kerül sor.

Novák Katalin 10 órakor Székesfehérvárra látogat, ahol beszédet mond a Szent István téren. Az ünnepi kenyérszentelést követően Cser-Palkovics András polgármesterrel és Spányi Antal megyés püspökkel együtt Szent István király lovasszobrának megkoszorúzásán vesz részt.

Az államfő 14 órától a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéseket adja át a Sándor-palotában, majd 17 órakor részt vesz az ünnepi szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten a Szent István Bazilikában.

Este rendhagyó módon szervátültetett gyermekeket lát vendégül családtagjaikkal a Sándor-palotában, velük és a Transzplantációs Alapítvány munkatársaival közösen nézik meg a tűzijátékot a Sándor-palota teraszáról.

Szent Istvánról Székesfehérváron a legméltóbb megemlékezni

Szent Istvánról egykori koronázóvárosunkban, Székesfehérváron a legméltóbb megemlékezni nemzeti ünnepünkön – közölte Cser-Palkovics András, a város polgármestere szerdán annak kapcsán, hogy augusztus 20-i ünnepi beszédét a városban tartja Novák Katalin köztársasági elnök.

Ismertette: a nemzeti ünnepen, augusztus 20-án, szombaton délelőtt 10 órakor egy rövid kulturális műsor után tartja meg ünnep beszédét az államfő a Szent István téren. Rossz idő esetén a Városháza Díszterme ad otthont az eseménynek – tette hozzá a polgármester.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy augusztus 20. a város legkiemeltebb ünnepe, ezért örömmel készül a köztársasági elnök szombati látogatására.

Székesfehérvár polgármestere azt mondta, hogy a városban állt az államalapító király által építtetett királyi bazilika, amely csaknem öt évszázadon át koronázások, uralkodói esküvők, temetések helyszíne volt. Hozzátette, hogy szintén Székesfehérváron bocsátotta ki éppen 800 évvel ezelőtt II. András király az Aranybullát, amelynek egyik rendelkezése volt, hogy a szent király ünnepét, hacsak némi súlyos foglalkozás vagy betegség által nem akadályoztatunk, Székesfehérvárott tartozunk megünnepelni.

Korábban írtuk