Fotó: mti, máthé zoltán
Fotó: MTI, Máthé Zoltán

A PM, az MSZP, a DK és az LMP képviselői sem elégedettek azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntsön Budapest olimpiai pályázatának sorsáról.

Párbeszéd: csak blöff volt az olimpiai pályázat 
Karácsony Gergely, a PM budapesti képviselője, a XIV. kerület polgármestere a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amennyiben a kabinet komolyan gondolta volna az olimpiai indulást, garanciát vállalt volna a költségkeretek betarthatóságára és a közbeszerzések tisztaságára.
Ehelyett az „első kihívásra eldobnak kapát, kaszát és megfutamodnak”, majd az „ellenzékre mutogatnak” – közölte Zugló polgármestere, aki szerint a kormány csak azokat a milliárdokat gondolta komolyan, amelyeket a pályázatra eddig elköltöttek. 

LMP: népszavazás döntsön az olimpiai pályázatról!
Csárdi Antal, az LMP budapesti képviselője úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet.
Az olimpiai pályázat visszavonása ugyanis Magyarország érdeke, hiszen a játékok rendezésére sem gazdaságilag, sem társadalmilag sincs felkészülve – fejtette ki, hozzátéve, ettől függetlenül elfogadhatatlannak, hogy a közgyűlés szerdai döntésével semmibe veszi 266 ezer ember „egyöntetű akaratát” a népszavazásról.

MSZP: tisztességtelen az olimpiai pályázat visszavonásának módja 
Horváth Csaba, a szocialisták budapesti képviselője azt mondta, a Fidesz az olimpiai rendezés ügyében korábban is gyáva volt, és most is az a pályázat visszavonásakor. 
Kiemelte, ahogy eddig nem vált nemzeti üggyé, miként költsön az ország több ezer milliárd forintot a nemzet felemelésére, úgy a kormányoldal most sem hajlandó elszámolni az olimpiai pályázatra eddig elköltött pénzekkel.
A szocialista képviselő szólt arról is, immáron hat éve nincs előrelépés a 3-as metró felújításában, ami szerinte súlyos korlelete a „városháza működőképtelenségének”.
Horváth Csaba emellett ismételten felszólította a kormánypárti képviselőket, hogy saját zsebből fizessék ki azt a több százmillió forintos kártérítést, amelyet a fővárosra szabtak ki jogerősen a Mahír-oszlopok szabálytalan elbontása miatt.

DK: a budapestieknek kell dönteniük az olimpiáról
Gy. Németh Erzsébet, a DK budapesti képviselője hangsúlyozta, pártja kezdetektől és most is ellenzi az olimpia megrendezését, ugyanakkor úgy gondolják, arról nem dönthet pusztán három ember: Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.
A képviselő hangsúlyozta: a napokban megdőlt a kormány azon érve is, hogy az olimpia azért lett volna olcsó, mert a pályázatban nagyrészt egyébként is megvalósuló fejlesztések szerepelnek. Gy. Németh Erzsébet szerint a kabinet egyik büntetése a 3-as metró felújításáról szóló pályázati kiírás visszavonása.
Az ellenzéki politikus emellett felszólította a közgyűlés kormánypárti képviselőit, hogy saját zsebből fizessék ki a Simicska Lajos cégének jogerősen megítélt kártérítést. A Fővárosi Ítélőtábla debreceni tanácsa kedden kihirdetett határozata szerint érvénytelenül mondta fel  a szerződést a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Mahirrel a Fővárosi Önkormányzat.

MTI, demokrata.hu