Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Elemzők szerint a kerületek legitim döntése és a kormányhatározat megjelenése után ez már elkésettnek tűnik, a főváros és Karácsony Gergely lemaradt – közölte az M1 Híradója.

Borbély Lénárd: komoly fejlesztés előtt áll Csepel

A Fővárosi Közgyűlés arra szavazott, hogy legyen atlétikai világbajnokság Budapesten, a vita lezárult – mondta Borbély Lénárd a szerdai ülés után az Origo beszámolója szerint. A csepeli fideszes polgármester szerint a mostani döntésben megfogalmazott követelések, feltételek nyitott kapukat döngetnek, mivel azokat a kormány támogatja. Nagyon komoly fejlesztés előtt áll Csepel a most megszavazott határozat révén – tette hozzá. Nem egy stadion fog épülni, hanem a magyar atlétika új otthona lesz a létesítmény.

Eldőlt: a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag megszavazta a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését.

Gepostet von Borbély Lénárd am Mittwoch, 27. November 2019

Polgármesteri és képviselői reakciók

Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester kijelentette: az ellenzéki többségű főváros sikerrel éri, el, hogy Budapest többet kapjon. „Mi egészséges, átlátható és a zöldebb Budapestben hiszünk” – tette hozzá. Azt hangoztatta, semmilyen trükközést nem fogadnak el a kormánytól, ha nem teljesíti a feltételek, akkor az utcán, népszavazással akadályozzák meg a „pénzszórást”.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület független polgármestere megjegyezte, a ferencvárosi feltételek az egyharmadát teszik ki a fővárosiaknak.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester azt hangsúlyozta: nem a stadionépítést támogatják, hanem bizonyos feltételekkel az atlétikai világbajnokság megrendezését. Az egyik ilyen feltétel az, hogy az egészségügy fejlesztésének meg kell előznie „a stadionépítési lázat” – jelentette ki.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes szégyenletesnek nevezte, hogy a világbajnokság megrendezése érdekében „gyerekeket vezényeltek tüntetni” szerda reggel a Városháza elé.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere azt mondta, nyugodt szívvel meg tudja szavazni az előterjesztést.

Karácsony: jó kompromisszumot szeretnénk

Karácsony Gergely zárszavában azt mondta, jó kompromisszumot szeretnének a kérdésben, amelyben nemcsak a sportolókat, de azokat a választókat is meg kell hallgatni, akik szerint az elmúlt időszakban túl sokat költöttek élsportra és túl keveset az egészségügyre.

A főpolgármester elismerően beszélt a kormányról, amiért úgy döntött, a Fővárosi Közgyűlés álláspontját tekinti irányadónak a témában. Megjegyezte ugyanakkor, fontosnak tartaná, hogy a kabinet írásban is újra megerősítse azokat a vállalásokat, amelyeket korábban elődjének, Tarlós Istvánnak tett. Úgy fogalmazott, még ha szkeptikusak is a jövőt illetően, adnak egy esélyt kormánnyal történő együttműködésnek.