Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Karácsony Gergely és Havasi Gábor
Hirdetés

Több hónapba telt, mire a Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottsága belátta, hogy képtelenek idén év végére felderíteni a tíz korrupciógyanús ügyet – holott a képviselők tavaly nyáron erről döntöttek –, ezért módosítottak a munkarendjükön. A legutóbbi ülésükön ugyanis úgy döntöttek, hogy a következő tíz hónap mindegyikén összeülnek, így 2022 augusztusára szeretnék letenni a jelentésüket. Ám ha visszaidézzük, hogy a tavaly augusztusi alakulóülésük óta meddig jutottak, akkor nem túl merész kijelentés az, ha azt állítjuk, az új időpont is teljesen irreális vállalás.

A tíz témából ugyanis eddig mindössze öt került terítékre, s ezekben sem jutottak gyakorlatilag semmire, még a meghallgatásokkal sem végeztek, nem hogy érdemi haladást értek volna el. Persze Havasi Gábor elnök mint korábban mindig, most is arra hivatkozott, hogy azért vannak komoly csúszásban, mert a pandémia miatt nyolc hónapig nem ülésezhettek, csupán háttérmunkát folytathattak. Holott teljesen egyértelmű, hogy ha nincs a járványidőszak, akkor sem tartanának sokkal előrébb.

Megváltoztatták a tárgyalási sorrendet

Egyébként volt ennek a napirendnek egy érdekes fordulata is. Nem csupán arról döntöttek a képviselők, hogy meghosszabbítják a vizsgálati határidőket, de változtattak a vizsgált témák ütemezésének a sorrendjén is. Így időben hátrább került az a két, még a korábbi főpolgármester, Demszky Gábor városvezetését érintő ügy – a Combino villamosok beszerzése, valamint a BKV körüli botrányok, illetve a közlekedési társaság 2010 előtti eladósítása –, amelynek egyébként az előadója a Fidesz által delegált tag, Szegvári Péter. A KDNP képviselője, Bagdy Gábor kérte, tartsák meg az eredeti sorrendet, ellenkező esetben az a látszat keletkezhet, hogy szándékosan késleltetik az MSZP-SZDSZ-korszak kínos eseteinek feltárását.

Korábban írtuk

Havasi Gábor azonban igyekezett megnyugtatni a kereszténydemokrata politikust, hogy erről szó nincs, a módosítást praktikus okok magyarázzák, konkrétan az, hogy az előre vett ügyeket hamarabb le tudják zárni. A jegyzőkönyv tanúsága szerint azonban nem nagyon sikerült meggyőzni Bagdyt, de a koalíciós képviselők nem szavazták meg a KDNP-s képviselő javaslatát, azaz felborították az ütemezést.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el.