A Magyar Gárda nemcsak hagyományzőrző, hanem politikai és karitatív szerepet is vállalt. Az ünnepek közeledtével országos akciót indít, amelynek során a rászorultakon kíván segíteni. Erről nyilatkozott a Demokratának Dósa István, a Gárda országos főkapitánya.

– Mire készülnek?

– A Gárda október 21-e óta folyamatos mozgásban van, megjelenünk mindehol, ahová hívnak minket. Nincs olyan hétvége, hogy ne mennénk valamilyen megemlékezésre, és hála istennek, azt kell mondjam, nem találkoztunk eddig elítélő véleménnyel. Az emberek várakozással és bizalommal tekintenek ránk, mi pedig igyekszünk ennek megfelelni. Az ez évi utolsó nagyobb megemlékezésünk a kenderesi koszorúzás volt november 16-án, ahol százhúsz fővel vettünk részt, s egyértelművé tettük a Gárda hovatartozását. Közben folytatjuk az országjárást is. Azt érzékeljük, hogy a társadalom egy része szeretné, ha kicsit jobban belefolynánk a mindennapokba, ezért az utóbbi időben megjelentek olyan szerepvállalások is, amelyek a napi politikát is érintik.

– Például?

– Felkérés érkezett, hogy gárdistáink vállaljanak szerepet rendezvénybiztosítóként Szentesen egy demonstráción, s az rendben, baj nélkül le is zajlott. Gárdistáink kiállása megmutatta, hogy ilyen típusú feladatokat is el tudunk látni a törvényesség határain belül. Részt vettünk Veszprém megyében a félpályás útlezárások biztosításában is, amelyek szintén rendben és szervezetten zajlottak le. Ezekből az eseményekből a jövőben is részt kívánunk vállalni, mert úgy gondoljuk, hogy a Gárda a maga fegyelmével, egységes kiállásával hozzá tud járulni, hogy ezek a tiltakozások a törvényes úton érjék el céljaikat. Miközben részt vettünk a rendezvényeken, gőzerővel szervezzük a Gárda működési kereteit. Rengeteg teendőnk van tehát.

– Hogyan készülnek a karácsonyra?

– A Gárda életét meghatározza, hogy pozitív cselekedeteken keresztül kívánja elnyerni a társadalom bizalmát. Karácsony kapcsán ez fokozottan súlyt kap. Úgy gondoltuk, az ünnepek közeledtével a Gárda vállaljon el olyan karitatív tevékenységet, amellyel át tudunk adni az ünnepek hangulatából azoknak is, akik nagyon nehéz körülmények között élnek. Ezeknek az embereknek szervezett formában segítséget kívánunk adni.

– Hogyan?

– Minden megyében nagy létszámmal rendelkezünk, több ezer főre számítunk. Az ünnepek alatt őket akarjuk megszólítani, hogy gondoljanak nehéz sorsú honfitársainkra. Egy olyan programot tervezünk beindítani, ami az ünnepek alatt egy kis lelki és talán valami kevés anyagi támogatást is tud nyújtani. Ez azt jelenti, hogy erőnk szerint a nagyobb városokban olyan helyeket állítunk fel, ahova betérhetnek azok az emberek, akik egy tál meleg ételre, néhány emberi szóra vágynak. Továbbá igyekszünk összegyűjteni olyan ruhákat is, amelyekkel ezeknek az embereknek az életét, legalább ezekben a napokban kicsit szebbé tehetjük.

– Hol tájékozódhatnak az érdeklődők az akció helyszíneiről?

– Honlapunkon (www.magyar garda.hu) a karácsonyi akciónkkal kapcsolatban hamarosan minden információ elérhető lesz. És persze számítunk a Demokrata segítségére is. Tisztában vagyunk azzal, hogy egy rászoruló ember ritkán internetezik, de rendelkezünk saját információs csatornákkal is, s ami a legfontosabb, a gárdisták a társadalomban élnek, nyitott szemmel járnak. El tudják vinni kezdeményezéseink hírét. Bármerre jártunk az országban, és mozgósítani akartunk, az volt a tapasztalatunk, hogy meg tudjuk szólítani az embereket. Nem szorulunk igazán a hivatalosnak tekintett médiumokra, működik ebben az országban egy második nyilvánosság, amit nem feltétlenül a jelenlegi hatalom által elismert médiumok irányítanak. Hiszek abban, hogy a kezdeményezésünk híre elterjed.

– A Magyar Gárda civil szervezet, tehát segítőkre lehet szüksége. Hogyan tudnak hozzájárulni a karácsonyi kezdeményezéséhez az emberek?

– Azok, akik lehetőségeikhez mérten anyagi segítséget kívánnak e programhoz nyújtani, most a Demokratában megjelenő sárga csekk segítségével támogathatnak bennünket, illetve az info@magyargarda.hu email címen is jelezhetik felajánlásaikat, amit hálás szívvel előre megköszönünk.

– Ezek szerint nem csak pénzt várnak…

– Ajándékokkal, ruhával, illetve meleg étellel és itallal szeretnénk kedveskedni azoknak, akik a karácsonyi időszakban úgy gondolják, hogy elfogadják a Magyar Gárda vendéglátását. December 1-jétől már fogadóképesek leszünk, feláll az a stáb, amelyik a Gárdának ezt a tevékenységét koordinálja. Önkéntes segítőket is szeretettel várunk.

Usztics Anna