Miért egyedülálló, hogy országgyűlési határozatban utasítja el a kormány a globális minimumadó tervét?

Hirdetés

Nemzetközileg és uniós szinten is vannak olyan országok, amelyek olyan adópolitikát követnek, amely nem a termelést, a munkát, hanem a fogyasztást adóztatja meg.

A globális minimumadó a termelést is adóztatná, és ezáltal a munkát, a munkaerőt, tehát magát a termelési folyamatot. Ezzel szemben a magyar kormány a fogyasztás adóztatására helyezi a hangsúlyt, vagyis az egész terv szembemegy a magyar kormány adófilozófiájával.

A másik szempont, hogy Magyarország még egy felzárkózó ország, így az alacsony adók versenyelőnyt jelentenek az itt befektető cégeknek. Nálunk tehát azért is alacsonyak az adók, hogy ezzel kompenzáljuk azt, hogy hazánkban 40 év kommunizmus volt, ami miatt lemaradtunk a nyugati centrumtól. Ez is egy eszköze a befektetés ösztönzésnek, így vonzóbb célponttá válik az ország.

Korábban írtuk

Ha a globális minimumadó miatt Magyarországon megemelnénk 9-ről 15 százalékra a társasági adót, akkor az egyértelmű versenyhátrányt jelentene számunkra.

Ez egyébként ennek az adónak a célja: hogy csökkentsék azt a versenyelőnyt, amit most az alacsonyabb adót használó országok élveznek a nyugati centrumországokhoz képest, ahol jelenleg 20-30 százalék között mozog a társasági adó mértéke. Nekik ez egy csökkentést jelentene, nekünk viszont emelést.

Miután a Fidesz-kormány nem hisz az adóemelésben, a fogyasztás adóztatására helyezi a hangsúlyt. A Fidesz-kormányra inkább az adócsökkentés a jellemző. Ezért is áll ki nyíltan a globális minimumadó elutasítása mellett.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatja el.