Fotó: MTI/Vajda János, archív
Fotó: MTI/Vajda János, archív
Hirdetés

Fülöp Attila úgy fogalmazott, ha gyermekről van szó, senki nem köthet kompromisszumot, nem lehet félmegoldásban gondolkodni; mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen.

A gyermekvédelmi szakembereknek szóló, az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona által szervezett országos találkozón az államtitkár kiemelte: a speciális szükségletű gyermekek védelme és neveltetése nem a fiatalok és nevelőik magánügye, hanem a közösség ügye. Az intézményekből kikerülő, rendezett körülmények között élő fiatal ugyanis már nemcsak a saját életét, hanem a város, a megye, és az ország életét is befolyásolja – tette hozzá.

Kiemelte: a tavaly ősszel útjára indított Befogadlak elnevezésű nevelőszülői programnak, gyermekvédelmi kampánynak éppen az volt a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét, nagyon sok támogatással és odaadással minden élethelyzeten lehet változtatni, segíteni.

A kormány igyekszik minden támogatást biztosítani a speciális gyermekvédelem területén is. A fejlesztéseknek köszönhetően Kalocsán és Zalaegerszegen is sikerült a közelmúltban új helyekkel bővíteni az őket ellátó intézményeket – mondta az államtitkár.

Az egyházi szerepvállalásról azt mondta: az egyházaknak a szociális és gyermekvédelmi területen végzett munkája nem újkori jogszabályi kötelezettségeken, hanem évszázados, évezredes vállalásokon, hagyományokon alapul. A kormány pedig támogatja, segíti ezen törekvéseket – fűzte hozzá.

Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye vezetője kiemelte: az egyház a nevelés valamennyi olyan formáját támogatja, amely hozzájárul, hogy „a mai fiatalok felnőve jobb emberekké váljanak”.

Az érsek szerint a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozóknak „nem szabad elkeseredniük, és minden nehézséget vállalniuk kell, elsőszámú módszerük pedig a személyes hozzáállás és példamutatás kell legyen”.

Beszélt a több mint száz éve ifjúságneveléssel foglalkozó Regnum Marianum katolikus közösségben folyó munkáról is. A szervezet – amely kétezer gyermekhez és fiatalhoz ér el – az ország egyik legnagyobb lelkiségi mozgalma, mégis fontosnak tartja és őrzi a személyesség értékét – fogalmazott.

A Kalocsán nyolcadik alkalommal megrendezett országos konferencián Juhász Gábor, a helyi gyermekotthon vezetője úgy fogalmazott, hogy tevékenységük speciális szakembereket igényel, és ezek az intézmények az utolsó lehetőségei a fiatalok társadalmi integrációjának.

Font Sándor a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: a gyermekvédelemben dolgozóknak minden támogatásra szükségük van, hiszen nehéz terepen végzik munkájukat, és lelkileg is nagy kihívás a rájuk bízott fiatalok integrálásának felelőssége.