Brüsszelből és a tagállamokból is árgus szemekkel figyelnek szerdán Luxembourgra, ahol az Európai Unió Bírósága ítéletet hirdet az eurómilliárdokat érő jogállamisági perben – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Emlékezetes, a magyar és lengyel kormányok még tavaly márciusban fordultak az uniós bírói fórumhoz, mert szerintük a tavaly január elsejével hatályos jogállamisági rendelet összeegyeztethetetlen az uniós joggal, megkerüli az EU alapszerződéseit, és a jogbiztonság elve ellen is vét. Amennyiben zöld jelzést kap a jogszabály, az úgynevezett kondicionalitásrendelet révén az Európai Bizottságnak lehetősége nyílik rá, hogy egyes uniós források kifizetéseit jogállamsági kritériumokhoz kösse, így hosszas folyamat során, de szankcionálni tudjon „fekete bárány„ tagállamokat.

Olyannyira fajsúlyos ügyről van szó, hogy az ítélethirdetést a bíróság példátlan módon, online is közvetíti.

Nincsenek illúziók

A mai döntés előzménye, hogy tavaly decemberben az illetékes főtanácsnok, Campos Sánchez-Bordona a magyar és lengyel kereset elutasítását kérte a bíráktól, arra hivatkozva, hogy a jogállamisági rendeletet megfelelő jogalapon fogadták el, az összefér az EUSZ 7. cikkével, és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét. A főtanácsnok véleménye általában irányadó a későbbi ítéletre nézve. Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzetben megjelent friss véleménycikkében is azt írta, hogy a kormánynak nincsenek illúziói az ítélettel kapcsolatban. – Minden bizonnyal keresetünk elutasítása után a balliberális európai elit örömkönnyek közepette követeli majd a hazánkat büntető jogállamisági mechanizmust. Pont úgy, ahogyan arra abszurd módon már akkor több uniós tisztségviselő is utalt, amikor még sejteni se lehetett, milyen eredmény születik – vetítette előre a miniszter, aki szerint az Európai Unió Bírósága – mint az utolsó független uniós szervek egyike – „elesni látszik”.

Orbán Viktor a Szamizdat 16. című, a miniszterelnöki honlapon megjelent írásában hasonló véleményt fogalmazott meg: szerinte a mai ítéletből megtudhatjuk, hogy az uniós bíróság föderális Európát tart kívánatosnak. A kormányfő szerint a tagállamok számára a hátrányt e küzdelemben az jelenti, hogy az uniós jog nem ad a kezükbe olyan eszközt, ami a bíróság politikai döntéseivel és a lopakodó hatáskörbővítésével szemben használható lenne.

Korábban írtuk

A teljes cikk elolvasható a Magyar Nemzet oldalán, IDE kattintva!