Második nekifutásra hétfőn az MSZP- és az SZDSZ-frakció többsége ismét megszavazta a gyes és a gyed lerövidítéséről szóló törvényt, amelyet korábban az államfő küldött vissza a Parlamentnek. A jogszabályt ennek ellenére csak ígéretekkel egészítette ki a Bajnai-kabinet: a következő kormány számlájára törvényi garanciát vállalt 2012-ig a bölcsődei férőhelyek bővítésére illetve, hogy megteremti a közszférában dolgozók részmunkaidős foglalkoztatásának lehetőségét.

„Olyan lépéseket tettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy sokkal nagyobb számban foglalkoztassanak fiatal hölgyeket Magyarországon, és számukra lehetővé tegyük a visszatérést a munkaerőpiacra, ezzel párhuzamosan óvoda-, bölcsődeprogramot indítottunk” – mondta Bajnai Gordon miniszterelnök.

A legfontosabb változások: a gyedjogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje 365 napra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a kismamáknak minimum egyéves munkaviszony kell ahhoz, hogy kaphassanak támogatást. Ezzel párhuzamosan a gyes időtartama háromról két évre csökken. A családi pótlékot pedig a mostani összegen fagyasztják be, és csak a gyermek 20 éves koráig jár majd.

16 szervezet közös nyilatkozatban tiltakozott a változtatások ellen – szerintük a kormány elképzelései hosszú távon a gyermekvállalási kedvet is visszavethetik. A Növekvő Hold Alapítvány felmérése szerint az intézkedés bevezetése a megkérdezettek 86 százalékát befolyásolná abban, hogy hány gyermeket vállalnak a jövőben.

„Ezt jobb lett volna fordított sorrendben csinálni. Tehát nem először meghozni egy ilyen kényszerítő intézkedést, hogy a gyes illetve a gyed lejártával két év után mindenképpen vissza kell térni a munkaerőpiacra, és utána gondolkodni azon, hogy milyen pozitív ösztönző intézkedéseket lehet foganatosítani, hogy ezt elő is segítsék” – közölte Kocsisné Péterfy Hajnal, a Növekvő Hold Alapítvány elnöke.

A gyes és a gyed változásai a 2010. április 30-a után született gyermekek szüleit érinti. A szocpolt viszont már júliustól eltörölte a kormány, a lakástámogatásokat pedig felfüggesztették. Az előzetes számítások szerint a családi támogatásokat érintő intézkedésekkel mindössze 30 milliárdot takarít meg az állam.

(hírTV)