Fotó: szazadveg.hu
Hirdetés

A kutatás rámutat, hogy a megkérdezettek több mint háromnegyede (76 százaléka) úgy látja, a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc támogatja Márki-Zay Pétert az ellenzék kormányfőjelöltjeként. Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka igaznak véli azt az állítást, hogy Márki-Zay azon ellenzéki összefogás színeiben indul a 2022-es országgyűlési választásokon, amely Gyurcsány Ferenc szocialista politikáját hozná vissza.

Azoknak az aránya, akik szerint nem várható Márki-Zay Pétertől a gyurcsányi baloldali politika „feltámasztása”, 29 százalékra tehető. A 2010 előtti balliberális kormányzás meghatározó elemét képezte a magyar családoknak nyújtott támogatások megvonása, illetve az embereket és vállalkozásokat érintő közterhek sorozatos emelése. Ennek fényében nem meglepő, hogy minden második válaszadó (50 százalék) azon az állásponton van, hogy a hódmezővásárhelyi polgármestert olyan politikusok és pártok is támogatják, akik eltörölnék a családi adókedvezményeket, valamint növelnék az adók mértékét.

Korábban írtuk

A Századvég elemzése rávilágított, hogy Márki-Zay Péter az előválasztási győzelmét követően egyértelműen elköteleződött a brüsszeli elvárások teljesítését célzó, a hazai baloldal által évek óta követett politikai irányvonal mellett.

A közvélemény-kutatás tükrében kijelenthető, hogy az említett állítás összhangban van a választók álláspontjával. A felmérés alapján megállapítható ugyanis, hogy a magyarok kétharmada (66 százaléka) van meggyőződve afelől, hogy Márki-Zay szerint Magyarországnak Brüsszelről kellene példát vennie az értékek, a migráció, a szociális kérdések, továbbá az adópolitika tekintetében. Ezen felül a megkérdezettek 59 százaléka igaznak ítéli azt az állítást, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltjét olyan politikai erők is támogatják, amelyek – Brüsszel nyomásának engedve – utat nyitnának a bevándorlóknak, ezzel szemben 29 százalékuk szerint ez nem felel meg a valóságnak. Ehhez hasonlóan a válaszadók 53 százaléka azt feltételezi, hogy Márki-Zay Péter mögött olyan politikusok és pártok is állnak, akik hagynák, hogy Brüsszel emelje az áram és a gáz árát.

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2021. október