Hirdetés
Folyamatos a védőeszközök behozatala
Folyamatos a védőeszközök behozatala
Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az Országgyűlésben. VIDEÓVAL

Jobbik: ne terjesszenek álhíreket!

Lukács László György (Jobbik) a maszkviselés fontosságát hangsúlyozva azt kérdezte: a miniszter lát-e arra lehetőséget, hogy az állam az ország minden állampolgárának biztosítson maszk. A Jobbik szerint közterületen, nyilvános helyen kötelezővé kellene tenni a maszkviselést – közölte.

Azt kérte, a közmédia „ne terjesszen jellemzően a tudománnyal ellentétes álláspontot”, miszerint a tesztelés sűrűsége álhír. Szorgalmazta, hogy a meglévő teszteket használják a bentlakásos szociális intézmények lakóinak szűrésére.

DK: „Önök csak azzal tudnak dicsekedni, amit külföldön érnek el”

Arató Gergely (DK) szerint mindent elmond a kormány egészségpolitikájáról, hogy már sokadszorra a külügyminiszter és nem az egészségügyért állítólag felelős emberi erőforrások minisztere számol be a koronavírus elleni védekezésről.

Önök csak azzal tudnak dicsekedni, amit külföldön érnek el, illetve hogy mit visznek ki az országból, de azzal nem, mi történik az országban – közölte.

Szóvá tette, hogy minden nyolcadik fertőzött egészségügyi dolgozó, mert nincs elég maszk.

A Párbeszéd a határon túliak segítését vitatta

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) is furcsának tartotta, hogy a külügyminiszter számol be az egészségügyi járványról a parlamentben. Azt kérte, hogy előbb az egészségügyi intézmények, majd a magyar állampolgárok kapjanak maszkot és csak utána küldjön az ország segítséget a határon túli magyaroknak, majd azt követően nyújtsanak segítséget más országoknak.

Azt is javasolta, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy biztonságban dolgozzanak a munkavállalók az Audi-gyárban, ahol újraindul a termelés. Azt is kérdezte, hogy a 2000 milliárd forintos uniós támogatásokból mennyit terveznek átcsoportosítani.

LMP: a patikákba is jusson védőfelszerelés!

Keresztes László Lóránt (LMP) arra kérte a kormányt, hogy a patikákba is jusson a beszerzett védőfelszerelés, az emberek érezzék, hogy a beszerzéseknek van eredménye.

Azt kérdezte: van-e garancia a Kínából érkező eszközök minőségére? Ugyancsak választ várt arra, hogy beszerezhetői-e a szükséges mintegy 8000 lélegeztetőgépet.

Egyetértett azzal, hogy „minden magyar felelős minden magyarért, és döbbenetesnek ítélte, hogy belpolitikai polémia alakult ki a határon túli magyaroknak juttatott felszerelések okán. Kijelentette: mindenkinek nagyobb méltányosságot kellene mutatnia.

MSZP: hol vannak a maszkok?

Szakács László (MSZP) szerint a húsvéti hétvégén az volt látható, hogy az egészségügyben nem a stabil, erős kéz kormányzott. Bírálta, hogy a szakellátásból kivonják a súlyos, de nem koronavírusos betegeket, és kijelentette azt is: nem tartja helyesnek az intézményvezetők leváltását.

Feltette a kérdést: hol vannak most beszerzett maszkok? Felvetette: amikor megérkeztek az eszközök, a magánegészségügyben beindultak a tesztelések.

Közölte azt is, hogy az ülésre nem a külgazdasági és külügyminisztert várták, hanem Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki szerinte csak ”csepegteti„ az információkat a gazdasági mentőcsomagról.

KDNP: a nap mélypontja a Jobbik követelése

Nacsa Lőrinc (KDNP) a nap mélypontjának nevezte, hogy a Jobbik azt követelte: ne juttassanak védőfelszerelést a határon túli magyaroknak, hiszen teljes kiviteli tiltást akarnak. Úgy fogalmazott: semmiben sem sikerül megkülönböztetniük magukat a DK-tól.

Ez nem az MSZP-kormány, itt állami beszerzések és államvagyon nem kerül magáncégek kezébe – válaszolta a szocialista felszólaló felvetésére.

Megköszönte, hogy a határon túli magyaroknak juttattunk eszközöket. Most, hogy a határ le van zárva, a nemzetpolitika is nehezített mezőn halad előre – tette hozzá.

Magyarországra, a magyar államra minden magyar számíthat, bárhol is legyen a világban – jelentette ki, ezért fontosnak ítélte, hogy a későbbiekben akár bővítsék ezeket a szállítmányokat, hogy ezek a közösségek se maradjanak támogatás nélkül.

Kocsis Máté külön üzent a CNN-nek

Kocsis Máté (Fidesz) ”a CNN kedvéért„ jelezte, hogy élő parlamenti ülést látnak, és nem a miniszter kedvéért hívták azt össze.

Kijelentette: mielőtt bárki ”bezzeg Romániát„ emlegetne, nézze meg az ottani eszközellátottságot, és azt, hogy a románok első lépésükben az IMF-hez fordultak.

Magánraktárakban nem landolhat az állam által behozott szállítmány – szögezte le, és mindenkit arra kért, ne terjessze ezt.

Megjegyezte azt is: a magyar kormány eddig egyszer sem mondta, hogy forráshiány miatt ne tudná a védekezéshez szükséges beszerzéseket megoldani.

Köszönetet mondott a több ezer külföldön rekedt magyar hazahozataláért is. Kijelentette: ők válsághelyzetben segítséget Magyarországtól kapták. A veszélyhelyzetben a tagállami megoldások kerültek előtérbe Európában az európai közös megoldásokkal szemben – mutatott rá.