Hirdetés

Feleségével három gyermeket nevelnek, két évtizedes távlatban együtt élnek. Mit jelent önnek a házasság?

– Tündével két év udvarlás után, 1998-ban kötöttünk házasságot. Ha mindent összeadunk, akkor majdnem 25 éve tartozunk egymáshoz. Miután néhány szerelmi csalódáson túl voltam, elhatároztam, hogy mindent megteszek azért, hogy az a lány, aki elfogadja a szerelmemet és viszonozza, valóban boldog legyen mellettem. A házasságot a kölcsönös szerelem, a szeretet, a tisztelet, a gyönyörteljes szex, a közös célok, a már elért eredmények – a közös gyermekek, lakás, autó, egzisztencia –, a jó kommunikáció, a bizalom, a helyes konfliktuskezelés, valamint a megszokás tartja össze. A szerelem érzését majdnem minden pár hagyja kialudni. Ez nagyon nagy hiba. Lefoglalja őket a sok rohanás, és ha a szeretet is kialszik, akkor általában a többi tényezőt is egyiket a másik után veszni hagyják. Végül már csak a megszokás miatt maradnak együtt. Istennek legyen hála, sikerült megőriznünk mindezeket. Nem ment azonnal, nekünk is össze kellett csiszolódnunk. Ehhez pedig időre, sok olvasásra és tapasztalásra volt szükségünk. Azonban negyedszázad elteltével is szerelmesek vagyunk egymásba és teljes szívből szeretjük egymást.

Van-e titka a boldog házasságnak?

– A boldog házasságnak sok titka van, de szerintem a legfontosabb, hogy figyeljünk oda egymásra, őrizzük meg a szerelmet, a szeretetet, a tiszteletet és az összes többi dolgot is egy életen át.

Korábban írtuk

A házasság intézménye mellett napjainkban egyre elterjedtebb az élettársi kapcsolat. Mi lehet az oka annak, hogy sok pár a házasságon kívüli együttélést választja?

– Minden fiatal nő vágyik arra, hogy házasságban éljen, és édesanya lehessen.  Hogy napjainkban sokan mégis az élettársi viszonyt választják, annak alapvetően két oka van. Az első az, hogy a fiúk mindent megkapnak a lánytól, ami valaha csakis a házasságban lehetett az övék. Nekik a házasság semmi pluszt nem jelent, számukra az összeköltözés tökéletesen elég. A másik ok pedig az, hogy meg sem kérik a leány kezét. Így a szerelmes nő nem is tud igent mondani. Azonban azzal nem árt tisztában lenni, hogy az ilyen kapcsolatokban csak kevesen tudnak egy egész életet együtt leélni. Rengeteg fiatal, magányos nő van, aki egy-két-három gyermek nevelésével egyedül kínlódik. Az anyukák – bármennyire is szépek és csinosak –, nagyon sokat veszítenek párkapcsolati értékükből. Bár könnyen találnak szexpartnert, de elkötelezett férfit rettenetesen nehezen. A fiatal, még gyermektelen nőknek azt tudom tanácsolni, hogy mindenképp ragaszkodjanak az elkötelezett házassághoz, és ne szüljenek gyermeket olyan férfinak, aki csak kihasználja őket. 

Miért jobb házasságban élni, mint azon kívül?

– A házasság lényege nem a szerződés, nem az a papír, amit az anyakönyvvezető ad! Hanem az életre szóló elköteleződés a szeretetre, hűségre, ragaszkodásra, kitartásra, egymás megbecsülésére, tiszteletére, segítésére, biztatására, önátadásra, odaadásra, türelemre, áldozatvállalásra, megbocsátásra, családalapításra, gyermeknevelésre, a család fenntartására és annak megóvására minden körülmények között! Az élettársi viszony pedig csak a szerelemről és a szexről szól elköteleződés nélkül. Ezért maradnak olyan ritkán egymás mellett a párkapcsolatban élők.

A házassági tanácsadás mellett e témában könyveket is ír. Nemrég jelent meg negyedik önálló kötete, A boldog házasság nagykönyve címmel. Miről szól ez a „nagykönyv”?

– A könyv teljes hangvételében, célkitűzésében, stílusában eltér bármilyen más, hasonló alkotástól. A címválasztás nem véletlen. Az volt a célom, hogy olyan írást adjak a párok kezébe, amely nemcsak javítgat valamit a kapcsolatukon, hanem teljesen új alapokra építi az egészet, és segíteni tud abban, hogy boldogan élhessenek le egy teljes életet. Ez a cél igenis elérhető. Sőt, nem szabad ennél kevesebbel beérni! Sok női olvasó jelezte vissza, hogy ezt a könyvet mindenkinek ismernie kellene. Egy másik dolog, amit a párok mondtak róla, hogy az idő alatt, amíg elolvasták a könyvet, sokkal többet megtudtak egymásról és önmagukról, mint az összes többi évtized alatt együttvéve. Jobban összecsiszolódtak, jobban megértik és jobban szeretik egymást. Hatalmas nagy öröm számomra, hogy néhány héttel ezelőtt egy londoni könyvkiadó szerződést kötött velem. A jövő évtől angol, spanyol, német, francia és olasz nyelven, a világ ötven országában fogják forgalmazni. Nagyon hálás vagyok a Jóistennek a feleségemért, a családomért, a munkámért, és azért, hogy a könyv nemcsak itthon, hanem szerte a nagyvilágban rengeteg házaspárnak lehet segítségére.

Mi a házasság hetének üzenete?

– Vállaljuk fel az elkötelezett házasságot, és tartsunk ki egymás mellett egy életen át. Szeressük a párunkat, figyeljünk oda rá, törődjünk vele, tegyünk meg mindent azért, hogy boldog legyen velünk. A felmerülő konfliktusokat pedig oldjuk meg szeretetben.