„A határozat szövege nem a jelenlegi állapotot tükrözi, figyelmen kívül hagyja a médiatörvény hétfői módosítását valamint Neelie Kroes európai médiaügyi biztos nyilatkozatát, miszerint a magyar médiatörvény összhangban áll az uniós normákkal. Képmutató és felelőtlen a magyar szocialisták magatartása, akik, míg Európában folyamatosan a médiatörvény és a magyar kormány ellen kampányolnak, addig Magyarországon az uniós kérésnek eleget tevő módosításokat leszavazták. A hazug határozat szerzői között van Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője is” – hangsúlyozza a Magyar Néppárti Képviselőcsoport.

„Az uniós intézményrendszerben az Európai Bizottság, mint a szerződések őre, rendelkezik a jogalappal, megfelelő szakértelemmel és apparátussal, hogy objektív elemzést folytasson le az egyes tagállami jogszabályokról. Az Európai Bizottság pártatlan jogi elemzését és a magyar kormánnyal folytatott egyeztetéseket követően, a médiatörvény egyes pontjainak módosítását a magyar Országgyűlés hétfőn elfogadta. Ezeket a javaslatokat az MSZP leszavazta. Az Európai Bizottság nevében Neelie Kroes médiaügyi biztos is megerősítette, hogy a módosítások révén a médiatörvény minden pontja összhangban áll az uniós normákkal, beleértve az Alapvető Jogok Kartáját is. A médiatörvénnyel kapcsolatos vita tehát hétfőn eredményesen lezárult, amit Neelie Kroes is megerősített. Ezt a tényt a baloldali határozat-tervezet nem vette figyelembe, erre a határozatban utalás nincs. A dokumentumban csak olyan utalás szerepel, miszerint megkezdődött a törvény módosítási folyamata. Ebből a tényből is egyértelmű, hogy a határozat még a médiatörvény módosítása előtti állapotra reagál és nem vette figyelembe a hétfőn bekövetkezett változásokat. Ez a tény hiteltelenné teszi az egész határozatot. Sajnálatos, hogy az EP liberális, szocialista, kommunista és zöld frakciói nem veszik figyelembe a tényeket. Ehelyett, a vereség látszatának elkerülése érdekében inkább a valóságot figyelmen kívül hagyó, hazug és értelmetlen határozatot fogadnak el a magyar médiatörvényről. Ez a politikai célokat szolgáló felelőtlen magatartás rombolja az Európai Parlament megítélését és az egész európai intézményrendszerbe vetett bizalmat is” – írja közleményében a Magyar Néppárti Képviselőcsoport.

„Képmutató és felelőtlen a magyar szocialisták viselkedése, hiszen, míg korábban folyamatosan a médiatörvény módosítására szólítottak fel, az elmúlt hetekben mindent elkövettek, hogy annak az Európai Bizottság által is jóváhagyott módosítását lassítsák. Képmutató és felelőtlen, hogy miközben a magyar szocialisták korábban az Európai Bizottság vizsgálatát követelték, annak kérésére benyújtott módosító javaslatokat az Országgyűlésben leszavazták. A néppárti frakció a mai szavazás során is egységesen kiállt az észérvek, a tények, valamint a magyar kormány mellett, és a határozat ellen szavazott. Az elfogadott baloldali határozatnak semmilyen jogi kötőereje nincs” – zárul a közlemény.