A testület elnöke törvénytelennek tartja azt is, hogy a vényeket csak a HospInvest által működtetett két gyógyszertárban lehet beváltani. A kórház működtetését november elsején vette át a magáncég. Vezetőit a Hír Televízió nem tudta elérni. Az Egészségbiztosítási Felügyelet eljárást indíthat az intézmény ellen.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2000 biankós receptet küldött a HospInvest által irányított egri Markhot Ferenc Kórházba. A vényeken csak a magáncég címe és adószáma szerepel, az orvos adatait lehagyták róla. Pedig a jogszabály szerint a doktor nevén kívül a recepteken fel kell tüntetni a rendelő címét és telefonszámát, valamint az egészségügyi szolgáltatás engedélyszámát is.

A betegeket az orvosok arra kérték: a vényeket csak az intézményben működő – szintén a céghez tartozó patikában váltsák be. A kórházvédők szerint azért, hogy ne derüljön ki a szabálytalanság. A vényekre több patikus nem adott ki a gyógyszert.

A kórházvédők a Gyógyszerészi Kamara Heves megyei szervezetéhez fordultak – választ azonban nem kaptak. Pócs Alfréd azt mondja: feltehetően azért, mert a Heves megyei Kamara etikai bizottságának elnöke az a Turai Erika, aki a Markhot Ferenc Kórház két patikájának a vezetője is egyben. A kórházvédő bizottság ezután fordult a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökéhez. A testület szerint az alaki hibás receptekre nem lehet támogatást elszámolni.

A felügyelet jövő héten dönti el, hogy indítanak-e vizsgálatot az ügyben, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékesét a Hír Televízió nem tudta elérni.

(hírTV)