Fotó: Vermes Tibor/Demokrata (archív)
Hirdetés

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő, a Nézőpont Intézet elemzője szerint a statisztikai adatokon már látszik, a február óta tartó viszonylagos nyugalomnak vége. Csak Magyarországon ismét kétezer feletti a hetente próbálkozó, a balkáni útvonalról érkező határsértők száma, az olasz és a spanyol partokon ennél is rosszabb a helyzet.

A biztonságpolitikai szakértő a lapnak azt mondta, Afrikából nem csak Szenegál felől érkeznek gazdasági menekültek, a Líbiában zajló polgárháborús helyzet miatt is fokozódik az Európa felé tartó migráció.A balkáni útvonalon is történtek olyan geopolitikai változások, amelyek a migráció megerősödéséhez vezethetnek. A békefenntartó erők afganisztáni kivonását követően már most észlelhető, hogy az országban kiélesedtek a törzsi ellentétek, előjöttek az eddig bujkáló, illegalitásba vonuló tálibok, több a gyilkosság, a leszámolás. Az iráni helyzet sem kedvez most az európai határvédelemnek. Az elemzők azt várják, hogy az egykori főügyész, a teheráni mészárosnak is nevezett Ebrahim Raiszi elnökké választásával kiújulhat az országban a síita-szunnita ellentét, emiatt, illetve a halálraítéltek, bebörtönzöttek családjainak menekülési hulláma okán legalább százezer illegális bevándorlóra lehet számítani onnan is a balkáni útvonal felé.

A magyar határ és a mélységi ellenőrzés is jól zár, ha kell, átcsoportosításokkal, vezénylésekkel duplájára is emelhető a határt védő rendvédelmi szakemberek száma. Szerbia és Makedónia után már a ljubljanai kormány is segítséget, illetve támogatást kért a magyar hatóságoktól. Június 21-én elindult az első magyar rendőri kontingens Szlovéniába, határőrizeti tevékenység ellátására – írja a Magyar Nemzet.

Korábban írtuk