Fotó: MTI/Mónus Márton (archív)
Hirdetés

Az ellenzéki politikus csütörtökön Budapesten, a VII. kerületi képviselő-testület ülése után tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a bulinegyedbe hétvégenként több mint harmincezer külföldi látogat.

Oláh Lajos hozzátette, hogy a Liszt Ferenc-repülőtérrel is felveszik a kapcsolatot, és erre kérik a kormányt is, mert azt szeretnék, hogy az ide érkezők minél hatékonyabb tájékoztatást kapjanak.

Ujvári-Kövér Mónika kerületi alpolgármester elmondta, hogy már a vírus hazai megjelenése előtt összehívtak egy válságstábot. Tájékoztatták az önkormányzathoz tartozó összes intézményt, biztosítják a kézfertőtlenítés lehetőségét, és az összes társasházban tájékoztató plakátokat tettek ki – közölte.

A sajtótájékoztatón részt vett Molnár Bence, a Szimpla Kert kommunikációs vezetője, aki elmondta, hogy az elmúlt hetekben sokkal intenzívebben takarítják a helyiségeket és a korábbinál erősebb fertőtlenítőszereket helyeznek ki. Hozzátette, hogy online és közterületi felületeiken tájékoztató kampányt indítanak. Megkérik vendégeiket, hogy ha rosszul érzik magukat, kerüljék el a szórakozóhelyeket és forduljanak orvoshoz.

Oláh Lajos végül elmondta, felveszik a kapcsolatot az airbnb-s szállások tulajdonosaival is, akiket arra kérnek, hogy a vendégek távozása után fertőtlenítsék a lakásokat.

A parlamenti képviselőt kérdezték arról, hogy a Jobbik felvette annak a lehetőségét, hogy az ezer főnél nagyobb, zárt térbe szervezett rendezvényeket ne tartsák meg. Azt felelte, hogy ebben sem a kerületnek, sem a vendéglátóhelyeknek nincs kompetenciája, ilyen döntést csak a kormány tud meghozni.

A kormányzat felkészültségével összefüggésben Oláh Lajos szintén kérdésre bírálta, hogy a kormányhivatalokban szerinte nincs kézfertőtlenítő, ahogy a Péterfy utcai kórházban is van olyan folyosó, ahova nem helyeztek ki ilyen szert.


A Jobbik megfontolásra javasolja a kormánynak a koronavírus-fertőzés terjedésének akadályozása érdekében az ezer fősnél nagyobb, zárt térben tartandó rendezvények betiltását.

Fotó: MTI/Marjai János (archív)

Lukács László György, a Jobbik alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján szorgalmazta azt is: a nyílt helyszíneken tartott hasonló események szervezői végezzenek kockázatelemzést, az eredmény ismeretében pedig fontolják meg, el lehet-e érni és miként, hogy ezeken a rendezvényeken „ne legyen fertőzésveszélyes állapot”.

Mi azt szeretnénk, hogy mindenki a lehető legnagyobb biztonságban legyen, de azt is szeretnénk, hogy méltó módon meg tudjunk emlékezni egyik legnagyobb nemzeti ünnepünkről, március 15-ről – folytatta Lukács László György.

Kijelentette, „a koronavírus-járvány küszöbén” arra van szükség, hogy kormányzati kommunikáció helyett az erőforrásokat a megelőzésre, a védekezésre és a tájékoztatásra fordítsák.

Amíg a kormány hitelesen, pontosan dolgozik, és tisztességesen tájékoztatja a magyar embereket, addig a parlamentben és a parlamenten kívül is számíthat a Jobbik támogatására ezekben az ügyekben – hangsúlyozta az ellenzéki képviselő, hozzátéve: „a Jobbik mindig is egy törvény- és rendpárti párt volt”.