A Demokratikus Koalíció nem vesz részt azon a vitán, amelyet az Együtt-PM kezdeményezett az EP-választáson listát állító pártok számára, közölte a DK elnöksége hétfőn az MTI-vel. Távolmaradásukat azzal indokolják, hogy az eseményre meghívást kapott a Jobbik is. Úgy fogalmaznak: a Jobbik elleni bojkott hatástalan volt, mert a Fidesz a Jobbik témáinak fölkarolásával, „kirekesztő, populista ötletei megvalósításával fokról fokra tette szalonképessé a szélsőjobboldalt és annak eszméit”. Véleményük szerint tovább rontana a helyzeten, ha a demokratikus pártok egyenrangú vitapartnernek fogadnák el a Jobbikot és ezzel „részt vállalnának arculatának elfogadhatóbbá tételében”.

Az LMP részt vesz azon a vitán, amelyet az Együtt-PM kezdeményezett, közölte hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Meszerics Tamás, a párt EP-listavezetője. Szavai szerint egy olyan vitára készülnek, amelyik „az EP-választás egyik legbotrányosabb jelenete is lehet”, mert a Fidesz-KDNP nem kíván részt venni rajta, az Együtt-PM és a DK pedig már bejelentette, hogy listavezetőjük bejutás esetén sem ül be az EP-be. Az LMP meggyőződése szerint a vitának az európai parlamenti választásról és a pártprogramok ismertetéséről kellene szólnia, nem pedig arról, hogy „ez egy belpolitikai helyosztó”.

Korábban a Jobbik is azt közölte, hogy kész részt venni az európai parlamenti választás előtt egy programokat ütköztető vitán. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője azt írta, remélik, hogy ezúttal sem a baloldali pártok, sem a Fidesz politikusai nem fognak gyáván meghátrálni, ellentétben a tavaszi, Vona Gábor által kezdeményezett programütköztetéssel. A szóvivő jelezte: kezdeményezik, hogy a parlamenti pártok EP-listavezetői a közszolgálati televízió élő adásában vitázzanak EP-programjukról. A közlemény szerint Morvai Krisztina örömmel vállalja a megmérettetést, a Jobbik pedig a vita előkészítő tárgyalásainak azonnali megkezdését szorgalmazza.

(mti, demokrata.hu)