A Jobbik hétfőn be kívánja nyújtani a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát, amely csak abban különbözik az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett, majd elutasított alkotmánymódosítástól, hogy megszüntetné a letelepedési kötvények forgalmazását – erről Volner János, a Jobbik alelnöke beszélt vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus jelezte, azt szeretnék, ha javaslatukat minél előbb napirendre venné az Országgyűlés.

Már semmi egyébről nincs szó, mint hogy a Fidesz válaszúthoz érkezett: el kell dönteni, hogy tovább ragaszkodnak-e az offshore cégeken keresztül realizált milliárdokhoz, amelyek a letelepedési kötvény-bizniszből származtak, vagy pedig a magyar emberek biztonságát tekintik elsődlegesnek – mondta Volner János.

Közölte, hogy az alaptörvény módosításáról szóló vitában a Jobbik világossá tette az álláspontját: a párt számára Magyarország biztonsága az első, ebből adódóan nem kívánnak asszisztálni semmilyen „fideszes kormányzati félmegoldáshoz”. Teljes értékű megoldás szükséges, azaz „se Juncker, se pedig Rogán Antal és Habony Árpád barátai, üzletfelei ne telepíthessenek le migránsokat Magyarországon” – fogalmazott Volner János, hozzátéve: „se gazdag migráns, se szegény migráns ne jöhessen ide; se gazdag terroristára, se szegény terroristára nincs szüksége az országnak”.

Kitért arra is, hogy egy közvélemény-kutatás szerint még a Fidesz szavazóinak is csak mindössze 9 százaléka támogatja a letelepedési kötvényt. A forgalmazó cégeken keresztül eddig 110 milliárd forint nyereséget realizáltak azok az offshore cégek mögé bújó tulajdonosok, akik miatt nem volt hajlandó a Fidesz ebben a kérdésben engedni – jegyezte meg Volner János azt kérve, mondjanak le „erről a piszkos pénzről”, hiszen szereztek már maguknak éppen eleget, és a magyar emberek biztonságát tartsák elsődlegesnek.

Közölte, a pártok közötti egyeztetésen, konszenzussal kialakított alaptörvény-módosítást jónak tartják, a problémájuk az volt vele, „ami kimaradt belőle”. Ezt most egy mondattal beleteszik a javaslatukba: a negyedik cikk második bekezdését javasolják kiegészíteni úgy, hogy „az első bekezdésben meghatározott kérelmen alapuló jog anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető”, azaz alaptörvénybe ütközőnek minősülne a jövőben a letelepedési kötvények forgalmazása – mondta el Volner János.

Hozzátette: ez az alaptörvény-módosítás ugyanaz, amit a teljes Fidesz-frakció jónak, követendőnek és előremutatónak tartott, csak egy mondattal egészítették ki, a Fidesznek tehát szerinte semmilyen oka nincs arra, hogy az elfogadását ne támogassa.

MTI