Fotó: MTI (archív, szerk.)
Hirdetés

Z. Kárpát Dániel a VI. kerületi Nagymező és Zichy Jenő utca sarkán, az általa „Airbnb sújtotta övezetnek” nevezett területen elmondta, javaslatuk szerint adókedvezményt kapnának azok a magyar ingatlantulajdonosok, akik magyar állampolgárságú, harminc év alatti, hallgatói jogviszonnyal rendelkező magyar állampolgárnak adják bérbe lakásukat.

Hozzátette: ehhez társulna egy lakhatási támogatási rendszer, amelyben megvizsgálnák a bérbe vevő havi jövedelmét, a kerületben fizetendő albérleti díjat, és a kettő alapján egy szorzó alapján 20 és 50 ezer forint közötti lakhatási támogatást nyújtanának.

Az ellenzéki politikus közölte, a társasházi törvény módosítása és egyéb, az együttélési szabályokat befolyásoló rendelkezések teljes mértékben rendezhetik a jelenlegi tarthatatlan helyzetet, amely egyrészt az Airbnb, másrészt a Fidesz-KNDP tétlensége miatt megemelkedett albérleti díjak miatt állt elő.

Töreki Milán, a Jobbik kerületi elnöke elmondta, a Jobbik programjának alapfeltétele, egy jól működő erős önkormányzat, amely különadót vethet ki ezekre az ingatlanokra, vagy bizonyos darabszám felett luxusadót róna ki. Az így befolyt összegből a kerületben lehetne bővíteni a lakhatási támogatást és a bérlakásépítést – tette hozzá.

Hangsúlyozta, nem betiltani, hanem ellenőrizni és szabályozni akarják ezt a területet országosan és helyi szinten is.

Kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel azt mondta, javaslataik 20 és 40 milliárd forintjába kerülnének a költségvetésnek, ez akkor nagyságrend, mint a nyugdíjasoknak most nyújtott 9 ezer forintos utalvány. Megjegyezte: a költségvetésben 100 milliárd forint van „kormányzati piramisépítésekre”, vagy homályos célokra.

Hozzátette: átmenetileg javaslataik járhatnak költségvetési veszteséggel. De nem forintosítható javaslataik azon hatása, hogy a bérbevevők Magyarországon maradnak, itt fizetnek adót, itt vállalnak gyermeket – magyarázta. Úgy látta ennek ellenére, hogy a bérlakásprogramra fordított minden forint 4-6 éven belül megtérül a költségvetésnek a multiplikátor hatásokon keresztül – mondta.

Volt kérdés arról, hogy Mirkóczki Ádám (Jobbik) korábban azt mondta, semmilyen körülmények között nem áll össze a baloldallal, Egerben most mégis a támogatásukkal indul. Z. Kárpát Dániel szerint választókerületek nagy részében a választópolgárok igénylik az összellenzéki összefogást, így Egerben is. A Jobbik elnöksége nem adott ki központi utasítást, a helyi szervezetek döntenek az együttműködésekről – mondta.

Arra a felvetésre, hogy Hollik István kormányszóvivő szerint méltatlan, hogy Brüsszel a határvédelmi kiadások alig több mint egy százalékát térítené meg, a Jobbik alelnöke azt mondta, üdvözli, hogy a kormányszóvivő végre felismerte a problémát. Z. Kárpát Dániel azt mondta, ő is azt szeretné, ha a közösség minél többet vállalna át a közös terhekből. De a Fidesz elmúlt évekbeli kommunikációja nem biztos, hogy segíti a brüsszeli érdekérvényesítést – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy Dobrev Klára, a DK EP-képviselője azt mondta, nem támogatja, hogy az EU kifizesse Magyarországnak a határvédelem költségeit, Z. Kárpát Dániel közölte, a Jobbik alelnökeként nem szereti más pártok politikáját kommentálni.

Kapott kérdést arról is, mit szól ahhoz, hogy párttársa, Kulcsár Gergely Debrecenben visszalépett a közös ellenzéki képviselőjelöltségtől. A Jobbik alelnöke szerint egy hibát elkövető ember abszolút jogos belátásáról van szó. A Jobbik egy olyan párt, ahol vannak következmények – hangoztatva, azt javasolva, kérdezzék meg a fideszes Pócs Jánost, Farkas Flóriánt, Simonka Györgyöt is a visszalépésükről.

Az ellenzéki együttműködés sikerét firtató kérdésre a jobbikos képviselő azt mondta, a választókerületektől függ, de nem tudja megmondani, hány településen sikerül leváltani a regnáló vezetést. A választások utáni ellenzéki együttműködést ügyek mentén képzelte el.

Arra a kérdésre, hogy korábban el tudta volna-e képzelni, hogy Gyurcsány Ferenccel egy platformra kerül, Z. Kárpát Dániel azt mondta, nem tudta volna elképzelni, ahogy azt sem, hogy Orbán Viktor és kormánya, médiája azért fog küzdeni, hogy Gyurcsány Ferencet hívják az ellenzék vezérének.