A Jobbik által az európai bérunióért indított polgári kezdeményezés keretében egy év van arra, hogy egymillió aláírást összegyűjtsenek – mondta az ellenzéki párt elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, Gyöngyösön.

Fotó: MTI, archív

Vona Gábor közölte: az Európai Bizottság május 16-án jóváhagyta a Jobbik által, nyolc közép-kelet-európai tagállam összefogásával indított polgári kezdeményezést, így elindulhat az aláírásgyűjtés. Egymillió aláírást kell összegyűjteni úgy, hogy legalább hét tagállamban elérjék az adott országra meghatározott minimumot, vagyis az uniós képviselőnkénti 750 aláírást.

Hozzátette, Magyarország esetében ez a szám 17 250 érvényes szignót jelent, amit szeretnének sokszorosan túlteljesíteni.

A pártelnök üzent béruniós kezdeményezésük kritizálóinak is: szerinte nem vették a fáradságot, hogy elolvassák, miről is szól a javaslatuk. Az arról szól, hogy az áruniót követően jöjjön létre a bérunió: az egyenlő munkáért egyenlő bért elve épüljön be az uniós alapelvek közé – mondta, megjegyezve: a személyek szabad áramlását alapelvként valló unióban a személyek áramlása ugyan ma létezik, de ez nem nevezhető szabadnak mindaddig, amíg ezt a helyváltoztatást a kényszer szüli.

„Az alacsony bérszínvonal minden nyomorunk, közte az elvándorlásból és az eladósodottságból fakadó tragédiák forrása” – fogalmazott Vona Gábor.

Közölte azt is, hogy az aláírásgyűjtés elektronikusan is lehetséges, de ennek nagyon szigorú adatvédelmi feltételei vannak, hasonlóan az íveken történő gyűjtéshez. Az elektronikus adatok uniós szerveren jelennek majd meg.

A Jobbik elnöke kérdésre válaszolva rágalomnak nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint pártját orosz forrásokból támogatnák, és azt mondta, ezekért jogi úton is elégtételt szándékoznak venni.

Ugyancsak kérdésre válaszolva közölte, hogy a bérunió ügyében tárgyalásokat kezdeményeztek a magyarországi szakszervezetekkel. Volt is már előzetes megbeszélés a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával, s a többi konföderációval is keresik a kapcsolatot. Eddig a Liga volt az egyetlen, amelyik még az egyeztetésektől is elzárkózott – tette hozzá.

A sajtótájékoztató másik részében a Jobbik elnöke azokról a képviselői módosító indítványokról szólt, amelyeket a 2018-as költségvetéshez részben önállóan, részben Sneider Tamás képviselőtársával közösen benyújtott. Elmondta, a harminc indítvány javarészt a térség életminőségének javítását szolgálja, más részük országos hatásúak, de előnyeik a térségben is érezhetőek lehetnek.

MTI