Lukács László György (Jobbik) úgy fogalmazott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter koronavírus elleni oltásért „házal” és „portyázik” legfőképp Keleten, ahonnan tavasszal dobozszámra érkeztek a védekezéshez a selejtes eszközök. Az orosz és a kínai vakcináról szólva azt mondta, „az oltás nem egy pirítóssütő” vagy „egy hamisított Gucci táska”, itt az emberek egészsége, élete forog kockán, márpedig az orosz és a kínai szerekkel kapcsolatban felmerül az áttekinthetetlen klinikai tesztelési fázis, a szinte megismerhetetlen gyártás, kutatás. Ezért azt kérdezte, változnak-e az oltások befogadásának szabályai, és választ várt arra, hogy Kásler Miklós miniszter beadatja-e majd magának az orosz vagy a kínai oltást.

Hirdetés

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere válaszában kijelentette: Magyarország az oltásokban világhatalom, majd hangsúlyozta, hogy az előírásokat minden vakcina- és gyógyszerfejlesztésnél be kell tartani. Ha a koronavírus elleni vakcina elkészül, a magyar egészségügyi hatóság határozottan fogja ellenőrizni, hogy megfelelt-e a nemzetközi és az azokkal egybeeső magyar előírásoknak – tette hozzá, közölve egyúttal: természetesen beoltatja magát, mert csak olyan vakcina forgalomba hozatalát engedélyezik, amely hatásos és veszélytelen.

Lukács László György viszonválaszában azt is kérdezte, kötelező lesz-e az orosz oltás mindenkinek.

Kásler Miklós azt felelte, nem lesz kötelező az oltás. Megjegyezte ugyanakkor, a vakcina nem államrezsim kérdése, hanem szakmai kérdés.

Korábban írtuk