A Nézőpont Intézet elemzője szerint a Jobbik szimpatizánsai is támogatják az alaptörvény módosítását, ezért mentek el a népszavazásra.

Deák Dániel az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta, a Jobbik számára vakvágány lehet a letelepedési kötvény megszüntetésének feltétele az alaptörvény módosításának támogatásáért cserébe.

Ebből Vona Gábor elnök politikai profitot remél, miután nem tudott olyan politikai teljesítményt felmutatni, amelyet a választók értékelni tudnának, és ez meglátszik a támogatottságon is.

A szakértő arra a felvetésre, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint az uniónak választania kell a befogadó Olaszország és a falakat építő Magyarország között kijelentette: Horvátország és Ausztria korábbi vezetői is támadták Magyarországot, amikor már érezték politikai karrierjük végét.

December 4-én tartanak népszavazást Olaszországban, amelyre korábban Renzi feltette politikai karrierjét, az ellenzéki pártok viszont nagyobb támogatottsággal rendelkeznek – tette hozzá.

MTI