Gyöngyösi Márton azt próbálja bizonygatni, hogy a Jobbik hű maradt a Pongrátz Gergelyi örökséghez.

A Jobbik elnökhelyettese Facebook-oldalán nosztalgiázott arról hétfő reggel, hogyan alakult meg a párt:

2003-ban egy maroknyi fiatal átvett egy zászlót Pongrátz Gergelytől, az 1956-os szabadságharc hősétől. Azóta 15 év telt el, a maroknyi fiatalból egy országos szervezet és egy parlamenti párt lett, de mindig hűek maradtunk ahhoz, amit akkor mondott nekünk. (…) Bár sokan szeretnék elfelejteni és félremagyarázni 1956 örökségét, mi itt vagyunk és fel fogjuk venni a zászlót.

2003-ban egy maroknyi fiatal átvett egy zászlót Pongrátz Gergelytől, az 1956-os szabadságharc hősétől. Azóta 15 év telt…

Gepostet von Gyöngyösi Márton am Sonntag, 10. Juni 2018

Gyöngyösi Mártonra szemlátomást nem voltak hatással Pongrátz András szavai. Toroczkai László szombaton tette közzé Pongrátz András közleményét Facebook-oldalán, amelyben az ’56-os forradalmár, Pongrátz Gergely testvére épp azt kéri, a jobbikos vezetők ne hivatkozzanak a jövőben Pongrátz Gergelyre, hiszen méltatlanná váltak hozzá: 

Felszólítom a Jobbik vezetőit, hogy ne hivatkozzanak a jövőben Pongrátz Gergelyre, mert méltatlanná váltak hozzá! Szegény Gergely bátyám forog a sírjában a vonásodás és Sneider Tamásék viselkedése miatt. A baloldallal együttműködő párt többé ne használja pártcélokra a lyukas zászlót, a Jobbiknak új szimbólumokat kell keresnie! (…) Amit Gergely bátyám mondott a Jobbik alakuló ülésén a fiataloknak, az a szellemiség nagyon messze van attól, amit Vona Gábor és bábjai ma művelnek, de a magyar közéletben rendkívül nagy szükség van egy hiteles nemzeti erőre.

Közleményében Pongrátz András hitet tesz a Toroczkai László-féle zászlóbontó gyűlés és a formálódó új erő mellett.

Pongrátz András újabb közleménye: Felszólítom a Jobbik vezetőit, hogy ne hivatkozzanak a jövőben Pongrátz Gergelyre,…

Gepostet von Toroczkai László am Samstag, 9. Juni 2018

Pongrátz András legutóbb közös közleményt adott ki Toroczkai Lászlóval, amelyben arra kérik Dúró Dórát, ne adja vissza mandátumát a Jobbiknak. Dúró Dóra pedig több helyütt elmondta, iránymutatónak tekinti Pongrátz András szavait.

Mint ismeretes, Pongrátz András már tavaly decemberben arról írt nyílt levelében, hogy Vona Gábor vegye le elnöki irodája faláról Pongrátz Gergely fotóját, mert a Jobbikot a kommunisták felé vezető, a pártot ezzel szétverő Vona méltatlanná vált arra, hogy az ’56-os hősök emlékezetével hozza összefüggésbe magát. 

Ismert, hogy Pongrátz Gergely, az 1956-os forradalom és szabadságharc legendás alakja, a Corvin köziek utolsó főparancsnoka az ’56-os zászlót jelképesen átadta a Jobbiknak, a fiataloknak, hogy a küzdelmet, melyet hazájukért folytattak, ők vívják tovább. Az ’56-os hős 2003 októberében azt mondta a jobbikosoknak:

Nekünk az egyik lábunk már a sírban van, a fáklya kiesik a kezünkből. Nektek kell átvenni azt a szellemiséget, azokat az eszméket, amiért ’56-ban olyan sok bajtársunk halt meg. Nektek kell tovább vinni. A tietek a jövő. Nekünk már csak múltunk van.