Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) petícióban szólítja fel az Európai Parlament petíciós bizottságát annak kivizsgálására, hogy mely uniós intézmény és vezető felelős a földközi-tengeri humanitárius katasztrófáért, jelentette be tegnap a CÖF jogi kabinetjének vezetője. Ifj. Lomnici Zoltánt kérdeztük.– Miért fontos egy újabb petíció, amikor Brüsszel kapcsán önök is rendre szkeptikusak?

– A legfontosabb cél a figyelemfelhívás. Az ENSZ adatai szerint 2014 óta több mint 15 ezer ember fulladt a Földközi-tengerbe, miközben megpróbált Európába jutni, és ezért még senki nem vállalta a felelősséget. Mi úgy látjuk, hogy az Európai Parlament petíciós bizottságának foglalkoznia kell a kérdéssel.

– A sajtótájékoztatót követően egyes médiumok kifogásolták, hogy nem vehettek részt az eseményen.

– Az elmúlt időszakban a Jobbik, illetve Simicska Lajos nagyvállalkozó érdekeltségeibe tartozó médiumok nemtelen eszközöket vettek igénybe, így a CÖF-CÖKA vezetése úgy döntött, hogy határozatlan ideig felfüggeszti az érintkezést egyes sajtóorgánumokkal. Az N1TV a szervezet irodájába berontva készített titokban interjút a szervezet elnökével, de nemrégiben egy konferencián a Hír TV is hasonlóan alattomos módszereket vetett be. Az erre adott reakció szerintem szükséges és arányos. Mindeközben a Jobbik elnökét legutóbb csak baráti médium kérdezhette a hivatalos sajtótájékoztatón…

– Vajon mivel váltották ki ezt a megkülönböztetett figyelmet?

– A Jobbiknak az fáj, hogy a valósággal szembesítik őket a nemzeti civilek. Azzal például, hogy Vona az iszlámban látja az emberiség utolsó reményét, vagy hogy a baloldalhoz közeledik, miközben képtelen az antiszemita, rasszista múltjától megszabadulni…

– Mire gondol?

– Nézetem szerint elég e körben a cigányokat megbélyegző, a zsidólistát szorgalmazó vagy éppen a rakparti cipőkbe köpő képviselőkre gondolni. De a médiumaik kapcsán megemlíthetjük például a Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki megbízottról szóló, az Alfahír nevű Jobbik-közeli portálon megjelent, erőteljesen antiszemita áthallású cikket, amelynek címe úgy kezdődik, hogy Hegedűs a Háztetőn. A másik ok, hogy az ügyészség semmi kivetnivalót nem talált a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány MVM Zrt. általi támogatásban. Ez nyilván bosszant egy olyan pártot, amely 2003 és 2009 között a HVG beszámolója alapján elszabotálta pénzügyi mérlegének közzétételét.

– Most Péterfalvi Attila mégis úgy döntött, hogy közpénzről van szó és ki kell adni az MVM-szerződést.

– Jóllehet a NAIH szakmai álláspontja vitatható, azt tudomásul vesszük. Az alapítvány jogi képviselőjeként annyit mondhatok, hogy a szervet a törvényesen működő intézmények nyugalmával áll minden vizsgálat elé. Reméljük, a Jobbik is ilyen készségesen együtt fog tudni működni az ügyészséggel az ÁSZ által kezdeményezett vizsgálat kapcsán.

– Tegnap volt szó Simicska Lajosról és az Indexről is a tájékoztatón.

– Simicska Lajos botrányos és szégyenletes viselkedése, totális gátlástalansága nyilván kihathat az érdekkörébe tartozó médiumokra is. Sajnos ez alól az Index sem kivétel, a csömöri lakossági fórumról, inkognitóban készült beszámolójuk alacsony szakmai színvonala mély megdöbbenést váltott ki. A CÖF jogi kabinetjének egy munkatársa összeszámolta, több mint egy tucat csúsztatás, pontatlanság van a cikkben. Ez persze nem csupán a tulajdonos, hanem első sorban a szerkesztő felelőssége.

demokrata.hu