Hosszas, jogállamisági témájú cikket közölt hétfőn az uniós berkekben irányadó brüsszeli portál, a Politico.eu. Az írást azzal ütik fel, hogy 2022-ben az Európai Unió politikai térképe változhat – mégpedig a magyarországi és szlovéniai parlamenti választások, valamint az erősödő lengyel belpolitikai harcok következtében. Mint azt a balliberális portál írja, 

Hirdetés

a magyarokkal, lengyelekkel és szlovénokkal szemben hangoztatott „jogállamisági” problémát már nem lehet megoldani Brüsszelben, emiatt a következő hónapokban maga a régió, az említett országok polgárai dönthetnek annak megoldásáról. 

Věra Jourová: Jövőre már fizetni kell

A Politico kampányra hangoló cikkéből is kitűnik, hogy a közép-európai politikai folyamatoknak magától értetődő jelentőséget tulajdonítanak a brüsszeli buborékban. Emlékezetes, Věra Jourová bizottsági alelnök egy november végi sajtótájékoztatón mégis következetesen visszautasította a felvetést, miszerint a bizottság berkeiből beleszólnának a magyarországi választásokba. A cseh biztos egy két héttel későbbi pódiumbeszélgetésen viszont már arról értekezett, hogy az új, baloldali berlini kormánynak köszönhetően új szelek fújnak a jogállamisági vitában  – szerinte egyes tagállamoknak 2022-ben a jogállamisági mechanizmus égisze alatt már „fizetniük kell„. A jogállamisági rendeletről jövő év elején mondanak ítéletet Luxembourgban, tehát még a közép-európai választási folyamatokat megelőzően.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.