A négy évvel ezelőtti országgyűlési választás során kevesebb mint hatvan szavazattal nyert Kucsák László, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje az MSZP színeiben induló Kunhalmi Ágnessel szemben. Április 8-án ismét kiélezett küzdelem várható Budapest XVIII. kerületében, miután a Momentum és az LMP is visszalépett a szocialista politikus javára.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

– 2014-ben nagyjából a kampányidőszak közepén tudta meg, hogy Kunhalmi Ágnes lesz az ellenfele. Hogy is történt ez?

– Eredetileg Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese volt a szocialisták helyi képviselőjelöltje, ám nem sokkal a választás előtt korrupciós botrányba keveredett, bilincs kattant a csuklóján, majd pártja kérésére lemondott minden tisztségéről. Így került a helyére Kunhalmi Ágnes.


– Akinek, ha jól tudjuk, azóta sincs semmiféle kerületi kötődése…

– Saját bevallása szerint is csupán hetente egy-két alkalommal, néhány órára látogat ide, és akkor is élő GPS-t használ a tájékozódáshoz. Neki térkép e táj. Egy-két kávét elfogyasztani a kerületünkben nem ugyanaz, mint együtt élni, együtt lélegezni a helyiekkel. Ő csak ugródeszkaként tekint a kerületre. Én itt nőttem fel, ide köt minden emlékem. Itt kezdtem a pályám pedagógusként, és mindig itt éltem. Nekem, ellentétben a politikai kalandorokkal, otthonom ez a városrész.


– Próbálnak fogást találni önön, legutóbb a vagyonnyilatkozatába kötöttek bele…

– De nem jártak sikerrel. Már jó előre felhívtam a helyi választópolgárok figyelmét, hogy ne üljenek föl ezeknek az aljas próbálkozásoknak, ne higgyenek az álhíreknek. A baloldal mindent elkövet, hogy saját malmára hajtsa a vizet, nem riadnak vissza attól sem, hogy valótlanságokat állítsanak rólam. A hírekre, amik róluk szólnak, persze nem reagálnak, pedig azok magukért beszélnek: legutóbb például egy olyan felvétel kapott szárnyra az interneten, aminek köszönhetően bebizonyosodott, hogy Kunhalmi Ágnes hazudott, amikor korábban, egy televíziós interjúban azt állította, szülei világéletükben baloldali beállítottságúak voltak. Érdekes, ezzel kapcsolatban például nagy a csönd.


– Ezúttal a Momentum és az LMP jelöltje is a szocialista politikus mellé állt. Szoros küzdelemre számít?

– Az országban elsőként itt, a kerületben állt össze a teljes baloldal. Hogy a momentumos Nagy Károly visszalépett, igazság szerint nem lepett meg, de hogy Kassai Dániel szerint úgy lehet más a politika, hogy betagozódik az állampárt utódjához, az több mint érdekes. A kérdésre válaszolva: igen, valószínűleg most sem lesz egyszerű dolgom, de remélem, hogy a kerületben élők tisztában vannak azzal, mit veszíthetnek, ha az ellenzék jelöltje nyer.


– Mit veszíthetnek?

– 2010-ben egy közel 12 milliárdos adóssággal küszködő városrészt örököltünk a szocialistáktól. A kormánnyal való együttműködésnek köszönhetően sikerült megszabadulnunk ettől az óriási tehertől, így Pestszentlőrinc-Pest­szent­imre hosszú idő után végre levegőhöz jutott, majd talpra állt, és megtette az első lépéseket a fejlődés útján. Ez a folyamat az egyik olyan dolog, ami veszélybe kerülhet. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a baloldali politikusok közül Kunhalmi Ágnes volt az első, aki kijelentette, hogy az illegális bevándorlás álprobléma, amit a Fidesz kreált. Láthattuk, hogy a fizikai és jogi határzár megszületése előtt mi történt a déli határszakaszon: napjában több ezer migráns lépett engedély nélkül az ország területére. Mint kiderült, az itt áthaladók között is volt, aki később terrortámadásban vett részt. A Közel-Keletről engedély nélkül Európába érkező tömeg biztonsági kockázatot jelent, ám a hazai baloldal egyáltalán nem úgy tekint rájuk, mint potenciális veszélyforrásra. Ezt mindenképp szem előtt kellene tartaniuk azoknak, akik részt vesznek majd az április 8-i választáson.


– Ellenzéki oldalról állandóan azt szajkózzák, hogy a kormány lop, miköz­ben az életszínvonal országos és helyi szinten is emelkedett.

– Közel 300 fejlesztés valósult meg kerületünkben az elmúlt években. Közösségi terek, oktatási, szociális és egészségügyi intézmények újultak meg, csökkent a földutak és csatornázatlan utcák száma, több sportlétesítmény épült, egy sportpályát éppen a minap adtunk át, játszóterek szépültek meg, javult a közbiztonság, a Havanna-lakótelepre ma már szívesen költöznek az emberek. Idén többek között új gyermekorvosi rendelő létesül Pestszentimrén, átépül a Béke téri rendelő, három kerületi általános iskolában kapacitásbővítési program indul, gyermekotthonaink újulnak meg, és korszerűsítjük, illetve bővítjük a térfigyelő kamerarendszerünket is, hogy a kerületiek szubjektív biztonságérzete tovább erősödhessen.


– Mennyit számít önnek, hogy a főváros és az ország vezetőségével is azonos színekben politizál?

– Természetesen ez előny. Ellenkező esetben sokkal nehezebb dolgom lenne. Jóval könnyebb így megtalálni a közös nevezőt, sokkal egyszerűbb érdemi együttműködést kialakítani. Ha mérlegre tennénk a helyi ellenzék és a kormánypárt ötleteit, javaslatait, akkor egyértelmű, hogy a mi serpenyőnk lenne a nehezebb.


– Gyakran hallani a baloldaltól, hogy a kormány diktatórikus eszközökhöz nyúl. Kunhalmi Ágnes nem sokkal ezelőtt egy kampányrendezvényen arról beszélt, hogy a kormánypárt győzelme esetén azonnal megszüntetné az önkormányzatokat. Erről mi a véleménye?

– Hallatlan butaságnak tartom, nem is tudom, honnan szed ilyen információkat a képviselőjelölt asszony. Érdemes lenne megkérdezni erről. Hogy ki a diktátor, arról is célszerű lenne elbeszélgetni vele. Nem én nyilatkoztam korábban, hogy győzelmem esetén első dolgom lesz kitakarítani az ellenfeleimet a választókerületemből. Bár a hölgy demokratának tartja magát, ez a megjegyzése cseppet sem erről árulkodik.


– 2014-ben az ön győzelmével vált biztossá a Fidesz kétharmados diadala. Idén mire számít?

– A döntés a nép kezében van.

Szencz Dóra

Fotó: Vermes Tibor