Csak a Kaiser Food Kft. által előállított Kaiser májas tartalmaz 20 százalékban ír eredetű májat, de az, hogy tartalmaz-e dioxint is, csak jövő hét közepén derül ki – mondta el Bognár Lajos főállatorvos-helyettes: Magyarországra nem érkezett dioxinnal szennyezett egyéb termék. A vizsgálatok még nem zárultak le, így elképzelhető, hogy találhatnak újabb ír eredetű sertéshúst tartalmazó készítményeket vagy szállítmányokat. Az Európai Unió bizottsága kiadott egy állásfoglalást, amelyben azt jelzi, hogy azok a készítmények, amelyek húsz százaléknál kevesebb ír húst tartalmaznak, alacsonyabb kockázatot jelentenek. A Kaiser májas esetében 77 tonna készítménybe 14 tonna ír máj került bele.

A magyar gyártó cég már visszavonta azokat a termékeket, amelyek gyanúsak lehetnek. A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint egyébként elhanyagolható a magyar lakosság egészségi kockázata.

A főállatorvos hozzátette: a termékeken a fogyasztók nem láthatják, hogy az tartalmaz-e ír húst is. Vannak ugyan termékek, amelyeknek a csomagolásán rajta van a hús eredete, de általában csak a gyártás helye látszik. Mivel globális a probléma, így az ír hús eljuthatott más tagállamba, és más tagállam termékében is jelen lehet ez a hús – mondta rádiónknak a főállatorvos.

A vizsgálatok éppen ezért hetekig eltarthatnak, Magyarországon akár 160 ezer vállalkozás lehet érintett.

(MR)