Hirdetés

„Öröm volt találkozni a szülőföldjéhez ragaszkodó külhoni magyar vállalkozó édesapával vagy például annak a távoli nagyvilágból érkező fiatal csoportnak a tagjaival, akik először látogathattak el a nagyszüleik meséiből és történeteiből százszor elképzelt, megálmodott és újra meg újra megkönnyezett anyaországba. Honlapunkon velük, a Kárpát-medence külhoni régióiban és a diaszpórában élő közösségek tagjaival, nemzettársainkkal találkozhatnak, rájuk figyelhetnek, rájuk ismerhetnek, ahogy magyarságukról, hivatásukról, küldetésükről, mindennapjaikról és ünnepeikről mesélnek nekünk. Rajtunk múlik, »szirmokká nyílnak-e« (Kányádi Sándor: Versek a vers körül) varázsos és kalandos történeteik” – írja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a weboldal köszöntőjében.

A Kulhonimagyarok.hu honlap gerincét a határon túl élő családokhoz, fia­talokhoz, vállalkozókhoz, művészekhez, közösségi vezetőkhöz köthető személyes elbeszélések alkotják. A példaértékű, mások számára is tanulságos történeteket kisfilmek, portrék és interjúk formájában, a Kárpát-medence arcai és a Magyarok a diaszpórában című rovatokban teszik közzé. Semjén Zsolt a weboldalt bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy az online felület egyéni történetei kapcsolatot teremtenek a külhoni magyarok között, hajszálerekkel hálózzák be a Kárpát-medencét és az egész világot.

A Kárpát-medence arcai között többek között megismerhetjük a beregszászi Puskás Ildikót és férjét, Puskás Róbertet, akik a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kiscsikó menzáját üzemeltetik. A fiatal vállalkozók tavaly a Nemzetpolitikai Államtitkárság pályázati támogatásával fejlesztették cégüket, de rendszeresen igénybe veszik a Kárpát-medencei Vállalkozók Találkozójának képzéseit is. Alkalmazottaik között ukrán származású dolgozó is van, aki részben a magyar nyelv elsajátítása érdekében jelentkezett a Kiscsikóba.

Bemutatkoznak a fémforgácsolással és pótalkatrészek gyártásával foglalkozó délvidéki ikrek is, akik néhány évvel ezelőtt édesapjuk vállalkozását vették át. Jelenleg ötven embert alkalmaznak, ám hamarosan költöznek egy új, 2400 négyzetméteres üzemcsarnokba. Közben nem feledkeznek meg a feltörekvő fiatal vállalkozókról sem, akiket az általuk alapított civil szervezet keretein belül minden eszközzel támogatnak. Az adai Gordos Sándor és Károly cége jelen van a nemzetközi porondon is, hiszen szállítottak már alkatrészeket a New York-i metróhoz, Kongóba vízerőmű építéséhez, de francia és olasz mozdonyokhoz is. Egyik leggrandiózusabb munkájuk az a 7,5 méter átmérőjű fogaskerék, ami egy színpad forgatója lett Angliában. Ahogy mondják, abban különlegesek, hogy mindig olyan dolgokkal foglalkoznak, amit mások nem tudnak vagy nem mernek legyártani.

Nemzetközi karrierre vágynak a felvidéki Gútán élő fiatal hangszerkészítők, Kamocsai Imre és Szabó Norbert is, akik több mint egy évtizede építenek elektromos és basszusgitárokat. Legnagyobb büszkeségük, hogy az ő gitárjaikon játszik a magyar alternatív rock-metál AWS zenekar.

A honlap segítségével részesei lehetünk annak a református istentiszteletnek is, amelyen Kincses Kálmán lelkész szólítja meg a gyülekezetét Székelyszenterzsébeten, Hargita megye és Székelyföld délnyugati csücskében. „Legyetek elsők, legyetek nagyok a szeretet cselekvésében, a megbocsátás készségében” – hirdeti a református lelkész. Majd a szülőföldhöz való ragaszkodás közösségteremtő erejéről és a családok összetartásának fontosságáról beszél a híveknek, hozzátéve, hogy ezek a jövőbe vetett hit megerősítését szolgálják. A kisfilmből megtudjuk, hogy – a lelkész szavaival élve – „örömteli közös terheket vállalnak” a szenterzsébetiek, amikor vendégül látják anyaországi testvértelepüléseiket, kalákában bontják a magyar kormány támogatásával átépülő templom falait, vagy éppen a település pünkösdi hagyományait élesztik újjá. Kincses Kálmán erős hittel bízik abban is, hogy a folyamat, amelynek során az életrevaló falvak megüresedtek a városok elszívó hatásaként, néhány évtizeden belül megfordítható lesz. Éppen ezért saját hagyományai, népi mesterségei és kultúrájának megőrzése felé tereli nap mint nap gyülekezetét, mert hiszi és életvitelével bizonyítja, hogy a XXI. században is lehet önfenntartó, szabad, tradíciókat tisztelő közösségekben élni.

Mindezek mellett bepillantást nyerhetünk az erdélyi Sepsiszentgyörgyön lüktető pezsgő kulturális életbe és a felvidéki Nyitrán működő magyar tannyelvű iskolák küzdelmes hétköznapjaiba. Megtudhatjuk, hogyan élnek a gyerekek Kárpátalján, a nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban, belehallgathatunk a kolozsvári Paprika Rádió kora reggeli műsorába, és néhány pillanatig élvezhetjük a délvidéki törökbecsei citeramuzsika dallamait is. Megannyi színes, érdekes, szívbemarkoló történet, emberi sors…

A személyes történetek bemutatásán túl a honlap hírportálként is fontos küldetést teljesít, hiszen a weboldalon egy helyen találhatók a külhoni magyarságot érintő aktuális hírek, nemzetpolitikai programok, pályázatok. Köztük a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, amelynek célja, hogy a magyar nevelési nyelvű óvodába, óvodai csoportba és bölcsődébe járó gyermekek száma a jelenlegi 48-ról 60 ezerre emelkedjen a szomszédos országokban. A projekt részeként Kárpát-medence-szerte 150 új óvodai és bölcsődei intézmény létesül, valamint több mint 450 már működő épület felújítására és korszerűsítésére kerül sor.

A rovatban olvashatunk még többek között a diaszpórában élő közösségszervező fiatalok ösztöndíj-támogatásáról a Kőrösi Csoma Sándor programon belül, valamint a szórványban élő magyarság megsemmisüléstől veszélyeztetett könyvtári és levéltári anyagának megmentését célzó Mikes Kelemen programokról.

A honlapról egy kattintással el lehet jutni a Határtalanul! program új, folyamatosan frissülő oldalára is, a program segítségével 2010 óta 300 ezer anyaországi magyar diák jutott el külhoni magyar területekre.

A portál harmadik része egyfajta nemzetpolitikai tudástár, ahol az aktuális jogszabályok, stratégiák és különböző kiadványok találhatók. De böngészhetünk a testvértelepülési program helyszínei között is, a csatlakozó települések jegyzékét interaktív térképen követhetik az érdeklődők.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság az új honlapon arra is felhívja az érdeklődők figyelmét, hogy a hivatal szakemberei a nemzetpolitika@me.gov.hu címen folyamatosan várják a külhoni magyarságot bemutató személyes történeteket.