Hirdetés

Az együttműködés nem a kormány, nem az egyház, hanem a rászorulók elemi érdeke – tette hozzá.

Fülöp Attila az együttműködés eredményének nevezte, hogy ma Magyarországon a szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások közel felét egyházi fenntartók látják el, tíz évvel ezelőtt ez az arány 12 százalék volt.

Az államtitkár kitért rá: a kommunizmus nehéz öröksége, hogy a legtöbb szociális intézmény városon kívül, túlzsúfoltan működött, a fogyatékosügyről pedig beszélni sem lehetett.

Hangsúlyozta: a legfontosabb, és a karitász működésének is egyik legfontosabb része, hogy számoljuk fel a korábbi évtizedekben kialakult elhallgatás kultúráját.

Korábban írtuk

A szociális ügyekért felelős államtitkár kifejtette: Magyarországon elvitathatatlan az egyház társadalmi feladatokban való részvételének elfogadottsága, ebben a társadalom nem hívő, nem templomba járó része is segítségnyújtást lát.

Elmondása szerint ha a szolgáltatást az egyház nyújtja, az együttműködésben az állam a felelősséget vállalja, a jogszabályokat meghozza, a pénzügyi támogatást hozzáteszi.

Emlékeztetett: a kormány tavaly törvényben rendezte az egyházak szociális területen történő szerepvállalását, azt az elvet követve, hogy ha állami feladatot vállalnak, ingatlant is kapjanak hozzá.

Fülöp Attila kijelentette, a szociális ellátás nem állami monopólium, és önmagában nem jelenthet anyagi biztonságot. Példaként említette, hogy a gyerekvédelemben felnövő gyerekeknek hiába biztosítanak 18 éves korukban lakhatást, el kell végezni azt a munkát is, hogy a bizalmuk helyreálljon, és kötődjenek egy közösséghez.

Beszéde végén úgy fogalmazott: a karitász által elvégzett munka minden magyar családért, így a közösség- és nemzetépítésért elvégzett munka.

Az Egri Főegyházmegyei Karitász által szervezett jubileumi karitásztalálkozón Ternyák Csaba érsek azt fogalmazta meg: a karitász munkatársai az Úr munkatársai abban, hogy le tudjanak törölni az emberek szeméről minden könnyet.

Beszélt arról is, hogy két világ van, a látható, amelyben élünk, és a láthatatlan, az Isten, az angyalok, és az üdvözült lelkek országa, és bár nagyon sok ember úgy él, mintha csak a látható létezne, nagy igény van a másik világra.

Az érsek a főegyházmegye büszkeségeinek nevezte a karitász munkatársakat, akik közül 967 regisztrált segítő dolgozik az egyházmegye területén, és úgy fogalmazott, hogy amit tesznek, az az igazi humanizmus.

Elmondta, hogy a karitásztalálkozót az egri bazilika felújítása miatt rendezték meg Kazincbarcikán.