A KDNP fővárosi frakciója értetlenül tapasztalja, hogy Havas Szófia szocialista fővárosi és országgyűlési képviselőnek az ötvenhatos forradalommal kapcsolatos kijelentései kapcsán mély hallgatásba burkolózik frakciója és a koalíciós partner is – áll a Kereszténydemokrata Néppárt közleményében.

Sólyom László a következőket írta pár hónapja Horn Gyula kitüntetése kapcsán. „Az 1956-os forradalom és szabadságharc célkitűzései – Magyarország függetlensége, a többpárti demokrácia, a jogállamiság és a szabadságjogok – mai Alkotmányunk alapértékei is. Az 1956-os forradalom tagadása a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjének tagadása.” A KDNP teljesen azonosul a köztársasági elnök úr idézett álláspontjával.

Ebben a kérdésben semelyik frakció részéről sincs helye a hallgatásnak vagy a kettős beszédnek. Mivel ez a kérdés a mai magyar demokrácia egyik sarokköve, felkérjük a fővárost koalícióban irányító MSZP és SZDSZ frakció vezetését, hogy nyilatkozzanak: frakciójuk tud-e közösséget vállalni Havas Szófiával a forradalommal kapcsolatos kijelentései után.

Havas Szófia mostani állásfoglalása olyan alapvető ellentétben áll a Magyar Köztársaság alkotmányos értékrendjével, hogy megkérdőjelezi képviselői esküjének komolyságát és érvényességét is. Ötvenhatot nem lehet viszonylagossá tenni, mert az a mai állami berendezkedés tagadását is jelenti. Vagy a nézeteivel kell szakítania a képviselő asszonynak, vagy a képviselőséggel!

Annak érdekében, hogy a XX. századi magyar történelem más nézőpontját is megismerje, frakciónk két Terror Háza belépőt is elküld a képviselő asszonynak – zárul a KDNP közleménye.

A szocialista képviselőnő nem kér bocsánatot

Tiszteljük egymás véleményét, kéri Havas Szófia, aki nem kíván bocsánatot kérni a hvg.hu internetes portálnak adott interjúja tiltakozást kiváltó mondatáért. Az 1956-os eseményeket értelmező kijelentés miatt szocialista és szabad demokrata politikusok tiltakoztak, és Kopácsi Sándor lánya is megütközött.

Bocsánatkérésre szólította fel nemrég az MSZP-frakció ’56-os munkacsoportja Havas Szófia képviselőt a hvg.hu internetes portálnak adott nyilatkozata miatt. A szocialista politikusnő ebben úgy fogalmazott: 1956 esetében nem szokott forradalomról beszélni, mert a börtönből kiszabadult nyilaskereszteseket nem tudná semmilyen módon forradalmároknak nevezni. „Ahogyan azokat a géppisztolyokkal köröző fiatalokat sem, akik ugyanúgy járták a házakat, mint 1944-ben zsidókra vadászva” – tette hozzá az interjúban Havas Szófia. A nyilatkozat miatt Mécs Imre, ’56-os halálraítélt, Donáth László, Horn Miklós, Puchert János és Vitányi Iván bocsánatkérésre szólította fel frakciótársát. Bocsánatkérést vár Havastól az SZDSZ is. Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes szerint ha Havas Szófia nem kér bocsánatot, akkor legalább az őt a törvényhozásba juttató pártnak kellene néhány egyértelmű mondatot mondania. Nyakó István, az MSZP szóvivője ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: az MSZP már egyértelművé tette, hogy Nagy Imre szellemiségét és útját vállalja. „Havas Szófia érzései emberileg érthetőek, a párt ettől függetlenül nem tartja szerencsésnek az elhangzottakat” – tette hozzá Nyakó István.

A Népszabadság szerkesztősége e-mail üzenetet kapott Kopácsi Judithtól, az 1956-os forradalom idején budapesti rendőrfőkapitányként szolgáló, s később Nagy Imre perében életfogytiglani börtönre ítélt Kopácsi Sándor lányától. A Kanadában élő Kopácsi Judith levelét Havas Szófiának címezte.

Kopácsi Judith így írt: „Kedves Szófia! Bár végtelenül sajnálom, hogy apa nélkül nőttél föl, de azért engedd meg, hogy rosszallásomat fejezzem ki, az 56-os forradalomról szóló hivatalos nyilatkozatod miatt. Én, mint Dr. Kopácsi Sándor lánya talán elmondhatom Neked, hogy a forradalomra nem a börtönből szabadult nyilaskeresztesek és azok a géppisztolyos fiatalemberek, akik zsidókra vadásztak, volt a jellemző (…) És talán, hadd tegyem még hozzá, nem biztos, hogy Édesapád most büszke lenne erre a kijelentésedre. Ha jól tudom, Ő egy munkástanácsnak volt akkoriban megbecsült tagja, és ha életben maradt volna, több mint valószínű apámmal lehetett volna cellatárs. Ami egyúttal azzal is járt volna, hogy Te közelébe sem kerülsz pl. az orvosi egyetemnek. Mint ellenforradalmár kölyke, lehettél volna csupán halottmosó. Persze, mint magánembernek, lehet más véleményed is. Mint szocialista képviselőnek? A helyedben igen átgondolnám, hogy milyen üzenetet is küldesz a nagyvilágba ezzel a kijelentéseddel. De, hogy nehogy azt hidd, hogy én csak úgy kapásból mesélek, átküldöm Neked elolvasásra az én könyvemet. És persze ajánlanám neked apám könyvét is, mert ezek szerint egy kicsit el vagy maradva a témában.

Ismeretlenül is, Kopácsi Judith”

Havas Szófia a Népszabadság megkeresésére úgy reagált: „Furcsállom a megnyilatkozásokat és a benne lévő információkat. Aki elolvassa az eredeti hvg-interjút, így Kopácsi Judith is, az tudhatja, hogy nem hivatalos kijelentést tettem, hanem magánvéleményt mondtam. Ha nem az orwelli gondolatrendőrség működik, és demokráciában élünk, akkor mindenkinek szíve-joga azt gondolni, amit akar” – fogalmazott Havas Szófia, majd hozzátette: „SZDSZ-es barátaim figyelmébe pedig Göncz Árpád mondatát ajánlom, amikor azt mondta: ahány ember, annyi ’56! Tiszteljük egymás véleményét!”