Fotó: MTI/Mohai Balázs
Hirdetés

Ezt az elismerést Szarka Gábor tíz évvel ezelőtt kapta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében végzett munkájáért.

Pikó azzal indokolta a döntést, hogy szerinte Szarka Gábor kancellár „kulcsszerepet vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának törvényességi szempontból is megkérdőjelezhető felszámolásában, a tiltakozó hallgatók jogainak korlátozásában és fenyegetésében, majd a Józsefvárosban működő intézmény különböző helyszínekre való széttelepítésében, így érdemtelenné vált ezáltal a »Józsefvárosi Becsületkereszt« kitüntetésre.”

Korábban írtuk

Pikó javaslatára nyílt levélben reagált a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma – ezt az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

„Tisztelt Képviselő-testület, Tisztelt Polgármester Úr!

Megdöbbenéssel olvastuk a hírt, miszerint Józsefváros polgármestere vissza kívánja vonni a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, dr. Szarka Gábor számára tíz évvel ezelőtt, demokratikus döntéshozatali eljárásban megítélt Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést. A kitüntetést dr. Szarka Gábor a Ludovica Campus megépítésében végzett magas színvonalú munkájáért kapta, megérdemelten. Az egyetemi campus a kerület, a főváros és az ország büszkeségévé vált, sokezer hallgató szerzett már ott diplomát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legfontosabb felsőoktatási intézményévé vált, nem kis mértékben nagyszerű létesítményeinek köszönhetően.

Polgármester úr sajtóban megjelent javaslata dr. Szarka Gábor kitüntetésének visszavonásáról kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség. Dr. Szarka Gábor kancellári megbízásának és a feladata ellátása során végzett munkájának minden egyes lépése jogszerű, világos és hatékony. Azon dolgozik, hogy a Színház-és Filmművészeti Egyetem megújuljon, infrastruktúrája, oktatásának tartalma megfeleljen egy modern művészeti egyetemtől elvártaknak. Az egyetem épületeinek felújítása, az oktatás megújítása, kibővítése Józsefvárost is fogja gazdagítani.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány mint dr. Szarka Gábor kinevezője és munkáltatója a legteljesebb mértékben kiáll a kancellár mellett, támogatja és elismeri a munkáját.

Józsefváros polgármesterének minősíthetetlen javaslatát megfélemlítő szándékú, ízléstelen politikai támadásnak tartjuk.

Polgármester úr elgondolkozhatna azon is, hogy vajon milyen folyamatokat indítana meg az, ha politikusok a korábban adományozott kitüntetéseket kezdenék el visszavonni a napi, aktuálpolitikai számítás és pillanatnyi, tünékeny politikai siker reményében. Őszintén reméljük, hogy Józsefváros képviselő-testülete elutasítja a polgármester javaslatát, vagy, ami még jobb lenne: maga a polgármester vonja azt vissza.”