A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első – reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán közleményben arra, hogy az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala (UNHCR) felszólította a magyar kormányt a Stop Soros törvényjavaslat visszavonására.

Az UNHCR az elmúlt években több mint tízszer támadta a magyar kormányt pusztán azért, mert megvédte az ország határait az illegális bevándorlással szemben, és támadta már a kerítést és a nemzeti konzultációt is. Szerintük hagyni kellene, hogy a migránsok „akadálytalanul” közlekedjenek az országok között, és nem szabad büntetni az illegális határátlépést. A magyar kormány ezt nem fogadja el – áll a KKM MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hangsúlyozták: az illegális bevándorlás nem emberi alapjog. Az illegális bevándorlás segítése nem emberséges cselekedet, hanem bűncselekmény és biztonsági kockázat. A migráció nemzetbiztonsági kérdés – szögezte le a tárca.

„A magyar kormány számára a magyar emberek biztonsága az első, nem engedjük, hogy a migránsok vagy a migrációt támogató szervezetek kockára tegyék Magyarország biztonságát” – emelték ki.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának hivatala kedden felszólította a magyar kormányt: vonja vissza azt a törvényjavaslat-csomagot, amely a főbiztos hivatal szerint jelentősen korlátozná a civil szervezeteket és a magánszemélyeket a menekültek és a menedékkérők támogatásában. „A menedékkérés alapvető emberi jog, nem bűncselekmény” – fogalmazott keddi közleményében Pascale Moreau, a szervezet európai igazgatója.