📻Tények a Klubrádió frekvenciaügyével kapcsolatban.A Klubrádiónak valójában az uniós és magyar jogszabályokat…

Posted by Alapjogokért Központ on Thursday, February 11, 2021
Hirdetés

Az AK megfogalmazása szerint a magyar sajtószabadságért 2010 óta folyamatosan aggódóknak persze újabb alkalmat teremt a Klubrádió „ügye” arra, hogy diktatúrát kiáltsanak, ám – ahogy az már csak lenni szokott„ – a tények most sem őket igazolják. A helyzet ugyanis, hogy a ”folyamatos elnyomással„ küzdő rádió 2011 óta a magyar piacon teljesen egyedülálló módon ingyen – és pályázat nélkül – használta frekvenciáját – írták.

A mostani ”botrány„ lényege – folytatták -, hogy a Klubrádió a saját maga által sem vitatott sorozatos jogsértések miatt nem sugározhat tovább automatikusan a frekvencián, hanem nyílt, többszereplős pályázaton döntenek a sorsáról. Ezt ráadásul nem az ”elnyomó orbáni rezsim„, hanem a független magyar bíróság mondta ki, összhangban a magyar és uniós jogszabályokkal. ”A Klubrádió baja tehát, hogy nem áll a törvények felett„ – fogalmaztak.

A központ rámutatott, a magyar szabályok lehetőséget biztosítanak a kérelemre történő hosszabbításra, melynek két feltétele van: az adott médiaszolgáltatónak ne legyen díjtartozása, illetve tartózkodjon a jogsértésektől. A Klubrádió azért nem kapott automatikus frekvenciahosszabbítási engedélyt, mert egy éven belül kétszer is – az elmúlt hét évben hatszor – megsértette a médiatörvény előírásait – írták. Hozzátették: a jogsértéseket megtörténtükkor a rádió maga sem vitatta, bírósághoz akkor nem fordult, pedig mindenki számára világos volt, hogy e jogsértések a meghosszabbítás törvényi akadályát képezik.

Az AK arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogsértés adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásához kapcsolódott, de azok ”ismételt„ jellege miatt a Médiatanács nem dönthetett másképpen, mint hogy nem hosszabbítja meg automatikusan a Klubrádió engedélyét. Akkor járt volna el a testület jogsértően, ha figyelmen kívül hagyja a törvény előírásait és megújítja azt – hangsúlyozták.

Korábban írtuk

A hatóság döntését a bíróság helybenhagyta, elutasítva a Klubrádió ideiglenes sugárzásra vonatkozó indítványát is – mivel azt nem a bíróságtól, hanem a Médiatanácstól kellett volna kérniük, amit viszont a rendelkezésre álló információk szerint nem tett meg.

A hosszabbítási kérelem mellett a Klubrádió is beadta pályázatát a frekvenciára, két másik pályázóval, a Közösségi Rádiózásért Egyesülettel és az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-vel együtt.

A Médiatanács a Klubrádió pályázatát befogadta, a másik kettőét elutasította. Utóbbiak a hatóság döntését bíróságon támadták meg, ezért – szintén a törvény kötelező előírásai miatt – az új frekvenciapályázatot fel kellett függeszteni, míg ez ügyben nem dönt a bíróság.

A per jelenleg is folyamatban van, a döntés a bíróságon múlik – mutatott rá az AK. Összegzésük szerint a Klubrádió saját maga által előidézett és általa sem vitatott jogsértések miatt nem volt jogosult a hosszabbításra, a frekvenciára beadott új pályázatuk pedig másik két piaci vetélytárs miatt ”áll„.