A kommunizmus és a bolsevisták az anyagi javak mellett a lelkünket, a hitünket, a kultúránkat és az egyházunkat akarták elvenni, azaz a lényegünket akarták megsemmisíteni – jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pócspetriben hétfőn, a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen.

Fotó: MTI/Vajda János

Fotó: MTI, archív

Kásler Miklós hangsúlyozta, a történelem során a magyaroknak mindig voltak ismert áldozatai és mártírjai, de voltak egyszerű emberek százai és ezrei is, akik nem csak hazájukért és családjukért, hanem a hitükért is odaadták életüket.

„Ezt akarták tőlünk elvenni, (…) pedig minden ilyen kísérlet eleve reménytelen, nem lehet azokat eltántorítani és eltávolítani, akik a szeretetben élnek, hisznek és remélnek. Mindent el lehet fojtani és hallgattatni, de ezek a gondolatok és érzések ott vannak, és az első adandó alkalommal felszínre kerülnek” – fogalmazott a miniszter.

Az ünnepség előtt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét az 1948-as kommunista megtorlást elszenvedő pócspetri áldozatokra emlékezve a község római katolikus templomában.