A romániai magyar sajtó csütörtökön beszámolt arról, hogy az „Összenő, ami összetartozik” mottóval július 19-24. között Tusnádfürdőn sorra kerülő táborban – amelyet az első bálványosi, majd az azt követő tusnádfürdői helyszín miatt Tusványosként is szoktak emlegetni – a fő előadások jelentős része „a magyar állampolgárság kiterjesztése” köré csoportosul – mondta Sándor Krisztina főszervező.

Egyebek között a Krónika című napilap által idézett főszervező elmondta: szó lesz még az ősszel esedékes romániai népszámlálásról, valamint a jövő évi romániai önkormányzati és parlamenti választásokról, a Tőkés László értékrendjét képviselő, bejegyzés előtt álló Erdélyi Magyar Néppárt megalakulásáról.

Emellett az előző években Tusnádfürdőn már napirendre tűzött kérdéseket is megvitatják, így a gazdasági válság, a térség energiapolitikája, a környezetvédelem, az oktatás helyzete újból terítékre kerül.

A szervezőknek gondot okoz, hogy az idén kevesebb szálláshelyet tudnak biztosítani mint az előző években, mivel számos tusnádfürdői vendéglátó-ipari egység csatlakozott a romániai nyugdíjasok gyógyüdülési országos programjához, így megnőtt a vendégforgalom az üdülőhelyen.

A szervezők remélik, hogy az idén sem marad el a tábor záró előadása, amelyen a tervek szerint részt vesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Traian Basescu román államfő és Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. A szervezők meghívták Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét is, mégpedig egy nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésen való részvételre.

Az esti koncertek fellépő együttesei és művészei között szerepel a Kiscsillag, a Kaláka, a Budapest Bár, az Intim Torna Illegál, a Shantel, a Magna Cum Laude, a Maszkura, a Tücsökraj, az Edda, a Beatrice, a Ghymes, valamint a Role együttes. A táborban Illés Lajos-emlékkoncert is lesz.

(MTI)