Hirdetés

A közleményben felhívták a figyelmet arra, hogy az adatokból látszik, egyre több a fertőzött és egyre több a beteg Magyarországon is, ezért a kórházaknak fel kell készülniük arra, hogy tömegével kell majd ellátniuk a betegeket.

Hozzátették: a cél az, hogy Magyarország egész területén, minden nagyobb kórházban legyen elég hely, elég ágy – akár több száz beteg ellátására is -, ha a tömeges megbetegedések szakaszába lépne a járvány.

Hangsúlyozták, az ágyak felszabadítása több ütemben zajló, hetek óta tartó munka.

Ismertették: az április 19-ig biztosítandó 50 százalékos ágykapacitás 32 900 ágyat, míg a következő ütemben tervezett 60 százalékos ágykapacitás 39 500 ágyat jelent, ezeket a koronavírusos betegek ápolására kell biztosítani szükség esetén.

A közlemény szerint az intézkedéssel azt szeretnék elkerülni, amit a külföldi tudósításokból is látni, hogy vannak országok, városok, ahol a tömeges megbetegedés miatt hirtelen szakadt rá a kórházakra több száz, több ezer beteg ellátása, és egyszerűen nincs hová tenni őket, nem jut nekik ágy, nem jut nekik megfelelő kórházi ellátás.

„A kórházakat felkészítjük a legrosszabb forgatókönyvre” – fogalmaztak.

A koronavirus.gov.hu oldalon azt írták: a kórházak megkapták az intézményükre vonatkozó megcélzott ágyszámot, ugyanakkor egy-egy megyén belül – a megyére előírt ágykapacitást megtartva – a kórházak egymás közötti átcsoportosításra is lehetőséget kapnak.

Közölték: mindez nem jelenti azt, hogy az összes egyéb beteget hazaküldenék a kórházakból. Arról, hogy melyik beteget lehet hazaküldeni és melyiket nem, a kezelőorvos, illetve orvosi konzílium dönt szakmai protokoll szerint – írták.

Április 19-ig a legtöbb kórházi ágyat, 8344-et Budapesten, majd Borsod-Abaúj-Zemplén (2249) és Hajdú-Bihar (1717) megyében, a legkevesebbet, 675-öt Tolna megyében kell szabaddá tenni. A következő ütemben, amikor már az ágyak 60 százaléka lesz szabad, ez Budapesten 10 013, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2698, Hajdú-Bihar megyében 2060, míg Tolna megyében 810 ágyat jelent.

Fotó: koronavirus.gov.hu