A Demokratikus Koalíció szerint a választások óta megugrott a kórházak adóssága – mondta László Imre, a DK országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, illusztráció

A politikus elmondta: a választások másnapján az állam visszafizetette a kórházakkal azt a mintegy 20 milliárd forintot, amit a szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt a számlájukon külön parkoltattak, valamint előrehozta a novemberi béremelést és ezt szintén kifizetette a gyógyintézetekkel.

László Imre szerint ezért a kórházak adóssága hirtelen megugrott, az elmúlt hónapban 5,5 milliárd forinttal nőtt és jelenleg 32 milliárd forintot tesz ki.       

A DK képviselője hangsúlyozta: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetője és Nagy Anikó, most kinevezett egészségügyi államtitkár kórházi vezetőként a saját bőrén érezhette az adósságok bénító hatását. Szerinte ezért a minisztertől és az államtitkártól most azt várja a szakma, hogy megértessék a kormánnyal: a hosszú évek óta fennálló helyzet megoldása, ha kifizetik a kórházaknak azt a munkát, amit elvégeznek.   

Nem lehet időszakonként 10-20 vagy 50-60 milliárd forint visszapótlásával szanálni az adósságokat, hanem a kórházak finanszírozásának rendszerét kell rendezni – mondta László Imre.