Börtönbiznisz

Véget vetünk a társadalom igazságérzetét sértő börtönbiznisznek!A mai napon sürgősségi indítványt nyújtottunk be az Országgyűlésnek a milliós kártalanítások kifizetésének leállítására.A mai országgyűlési szavazásnál kiderül, hogy vajon az ellenzéki képviselőknek is fontos-e, hogy mielőbb véget vessünk az igazságtalan gyakorlatnak. Hosszútávon olyan igazságos szabályrendszert alakítunk ki, amely az áldozatok és hozzátartozóik érdekeit tartja szem előtt.Mindehhez erős társadalmi felhatalmazásra van szükségünk, ezért meg fogjuk várni a nemzeti konzultáció eredményét.

Gepostet von Varga Judit am Montag, 17. Februar 2020
Hirdetés

Varga Judit közölte: a nap folyamán az „igazságtalan gyakorlatnak” véget vető törvényjavaslatot nyújtanak be a parlamentnek, sürgősséggel. Hozzátette: a sürgősségi eljárás miatt a kormányoldal kéri az ellenzék támogatását az Országgyűlésben.

A javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

Varga Judit tájékoztatása szerint a börtönviszonyok miatti kártalanítási perekben eddig 12 ezer 680 határozat született, és 9 milliárd forintnyi adófizetői pénzről rendelkeztek. Ennek azonban csak a 10 százaléka került a sértettekhez – fűzte hozzá.

Az új szabályozás célja, hogy ezt az igazságtalan helyzetet megszüntesse, és a sértettek, áldozatok és hozzátartozók jogait helyezze előtérbe – hangoztatta.

A kormány szándéka továbbá, hogy minél előbb javuljanak a büntetés-végrehajtásban a körülmények és szűnjön meg a zsúfoltság – közölte az igazságügyi miniszter, hozzáfűzve: a kártalanítások pedig a jövőben ügyvédi letéti számlára nem fizethetők ki, csak a büntetés-végrehajtás vagy a jogosult számlájára.