Fotó: MTI/Rosta Tibor
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter beszédet mond az országos felsőoktatási tanévnyitón és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ünnepi szenátusülésén 2022. szeptember 1-jén

Csák János, az országos felsőoktatási tanévnyitón és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ünnepi szenátusülésén azt mondta, júliusban a kormány úgy döntött, megújítja az egyetemi felvételi eljárást.

Hirdetés

A változtatások célja az egyetemi autonómia növelése, valamint a családok és a hallgatók felelősségvállalásának erősítése. A kormány nagyobb szabadságot biztosít az egyetemeknek a hallgatók kiválasztásában, a képzési és a nyelvi követelmények meghatározásában – közölte a politikus.

A kormány sokat tehet finanszírozással, ingatlanfejlesztéssel, de az eredmény az egyetemi oktatók, kutatók hozzáértésén, tudásán, odaadásán és a hallgatók tehetségén, szorgalmán múlik – szögezte le a miniszter.

Az egyetem oktatói és hallgatói jelentik az ország jövőjét, a magyar hagyományok és kultúra megőrzését – mondta a politikus.

A kultúra, a tudás önérték, de valójában akkor van értéke, ha a közösséget szolgálja. Ehhez azonban a közösségnek individuumok halmazából identitással, önazonossággal rendelkező társulássá kell válnia. Önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét. Elődeink nem azt várják tőlünk, hogy a múltba feledkezzünk, hanem azt, hogy megőrizzük, fejlesszük kultúránkat, tudásunkat, hogy utódaink száz év múlva is magyarul élhessenek és alkothassanak – hangsúlyozta Csák János.

Rovó László rektor ünnepi beszédében kifejtette, a centenáriumát ünneplő egyetem egykori és mai oktatói, kutatói és hallgatói nélkül nem ugyanaz lenne ma Magyarország, de talán a világ sem.

Az SZTE-n az elmúlt években is igen sokat tettek – kormányzati és uniós forrásokból – az oktatási és kutatási lehetőségek javítása érdekében. Az egészségügyi beruházások mellett biobankot, molekuláris biológiai kiválósági központot alakítottak ki Szegeden, hamarosan átadják a jogi kar felújított épületét, majd jövőre az egészségtudományi karok elméleti tömbjét, s hamarosan elindul a fogorvostudományi és a művészeti kar épületének rekonstrukciója – közölte a professzor.

Az SZTE belépett a modellváltó intézmények közé, amely jelentősen bővítette lehetőségeit. A rektor ezek között említette a minden munkavállalót érintő jelentős béremelést, a nemzetközi kapcsolatok bővítését, valamint azt, hogy az egyetem az oktatási lehetőségeket bővítő Coursera kelet-európai központja lett.

Korábban írtuk