Fülöp Attila azt mondta: céljuk, hogy amikor valaki meglát egy vak vagy gyengénlátó embert az utcán a zebránál, akkor ne a sajnálat legyen az elsődleges reakciója, hanem az, hogyan tudja segíteni, támogatni őt.

Hirdetés

Úgy vélte, sokan azért nem segítenek, mert egyszerűen félnek, például attól, hogyan érintsék meg vagy fogják meg a segítségre szorulót. Hozzátette: a fehér bot napja arra is alkalmat ad, hogy ezeket a félelmeket eloszlassák vagy az információhiányt pótolják.

Fontosnak nevezte, hogy a kormány 600 millió forintos támogatásából tavaly óta országos lefedettséggel működik a látássérültek rehabilitációját szolgáló program. Az eseményt az 50 éve létrehozott Vakok Kertjében tartották, amelyről az államtitkár azt mondta: a Városliget projekt kapcsán megújult, akadálymentesített lett és a kialakítása is büszkén vállalható.

Hozzátette, hogy ha a vakok és gyengénlátók helyzetéről beszélünk, akkor a Hermina útnál és a Városligetnél jobb helyet nem lehet találni, a legtöbb szolgáltatás számukra itt található, itt működik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ), illetve a vakok iskolája is.

A KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. ünnepségén elhangzott az is, hogy a cégcsoport Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató, állami tulajdonú társasága. A cégcsoportnál 8496 megváltozott munkaképességű ember dolgozik, közülük 141-en vakok, 409-en pedig gyengénlátók.

A látássérültek nemzetközi napját, vagyis a fehér bot napját 1969 óta tartják október 15-én a Vakok Nemzetközi Szövetsége (később Vakok Világszövetsége) kezdeményezésére, hogy felhívják a figyelmet a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, hozzájáruljanak gondjaik megoldásához, segítsék társadalmi beilleszkedésüket.

A vakok száma a világon 40-45 millióra tehető, Magyarországon mintegy 20 ezer vak és 45 ezer súlyosan látássérült ember él.

Korábban írtuk