A nemzetgazdasági miniszter a harmadik negyedéves GDP-adatokról tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: a KSH-adatok alapján jól látható, hogy Magyarország valóban jobban teljesít, és a magyar gazdaság tartósan növekedő pályára került. Ennek alapján kijelenthető, hogy ebben az évben a kormányzati várakozásoknak megfelelően teljesülhet az államháztartási hiánycél, és jó lesz a gazdaság teljesítménye is.

Örömtelinek nevezte, hogy a magyar gazdaság egészségesebb szerkezetre kezd átállni, alapvetően a termelő ágazatok teljesítménye növekedett. Míg korábban elsősorban az export húzta a gazdaság növekedését, az idén ehhez a belső fogyasztás is felzárkózik: a belső kereslet növekedése a második negyedévtől kezdve beindult – hangsúlyozta. Ehhez hozzájárult, hogy az elmúlt hónapokban az európai uniós források intenzívebb felhasználása segítette a beruházások növekedését – jegyezte meg.

A fogyasztás élénküléséhez az alacsony infláció, a növekvő reáljövedelmek és a javuló fogyasztói bizalom is hozzájárult. A növekedést tehát a fogyasztás és beruházás egyaránt támogatta.

A rekord alacsony infláció növelni fogja a bérek és a nyugdíjak vásárlóerejét. Ez a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók béremelésével kiegészülve szintén élénkíteni fogja a fogyasztást – közölte a miniszter. Hozzátette: a beindult növekedési folyamat a munkaerőpiacra is kedvező hatással lesz, arra számítanak, hogy a 2010-es kormányváltás óta megvalósult több mint 200 ezer új munkahely száma a következő hónapokban növekedhet.

Varga Mihály kiemelte: Magyarország európai összehasonlításban is jól teljesít. A visegrádi országokkal összevetve, az előző negyedévhez viszonyítva a magyar gazdaság növekedése volt a legjobb. A növekedési adatot az előző évhez viszonyítva a második helyen áll Magyarország, Lengyelországtól kevéssel, 0,1 százalékkal maradunk el a szezonálisan kiigazított index szerint – ismertette a miniszter.

Kitért arra is: európai uniós negyedéves összevetésben a negyedik, éves összevetésben pedig a hatodik helyre tornázta fel magát Magyarország.

Kérdésre elmondta: arra számít, hogy a parlament a kormány által szeptemberben beterjesztett számok alapján fogadja majd el a jövő évi költségvetést. Rámutatott: jövőre bérnövekedés lesz jónéhány ágazatban, és adót is tudnak csökkenteni, példaként a családi adókedvezmény kiterjesztését említette. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek konszolidációjának eredményeit, amelynek köszönhetően az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, nem szabad veszélyeztetni.

A tájékoztatást megelőzően a miniszter a Duna tv-csatorna híradójában méltatta, hogy az elmúlt hónapokban úgy ment végbe ez a gazdasági növekedés, hogy közben az ország finanszírozása, a külső egyensúly nem romlott.

(MTI)