Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a „börtönbiznisz” megállítására – tette hozzá.

Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen.

A kormány álláspontja az, hogy a „börtönbiznisz” egy tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is – szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.

Kiemelte: az esetek jelentős részében egyértelműen a balliberális oldalhoz, illetve a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek járnak el, mint például Magyar György és ügyvédi irodája.

Hozzátette, hogy az ügy súlyosságát és a „börtönbiznisz” mértékét jól mutatja, hogy eddig 12 ezer pert indítottak és már a 10 milliárdot is eléri az az összeg, amit az államtól kipereltek.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy Magyarországon az elmúlt években nőtt a börtönférőhelyek száma, és új modern börtönök épültek.

A Fidesz-KDNP választ vár arra, hogy „Karácsony és a baloldal ügyvédje”, Magyar György hány tízmillió forintot keresett a „börtönbizniszen” – mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.
Kifejtette, úgy látják Magyar György nagyon titkolózik, mióta kiderült, hogy „ő is egyike azon ügyvédeknek, akik nyakig benne vannak a börtönbizniszben”, amelyben „balliberális körök és a Soros-szervezetek ügyvédei” már tízmilliárd forintot pereltek ki az államtól az „állítólagos sanyarú börtönkörülményekre hivatkozva”.
Nacsa Lőrinc aláhúzta, a „balliberálisok kedvenc ügyvédje, Magyar György is futószalagon szállítja az ilyen és ehhez hasonló pereket”. Emlékeztetett, Magyar György az önkormányzati választáson Karácsony Gergely delegáltja volt a Fővárosi Választási Bizottságban, sőt szerinte az ügyvéd most is bizalmasa a főpolgármesternek, mivel a Fővárosi Vízművek igazgatósági tagja lett, azt követően, hogy az országgyűlési választáson az MSZP-Párbeszéd közös képviselőjelöltjeként indult.
„Most nagyon elhallgatott az ügyvéd úr, pedig sokakat érdekelne pár információ” – fogalmazott a kormánypárti politikus, aki azt kérdezte Magyar Györgytől, „mennyit tett zsebre a ”börtönbizniszen„, hány tízmilliót keresett már, mekkora sikerdíjat szed le a kártérítésekből”. „Hivatalosan, esetleg zsebbe?” – kérdezte.
Elmondta, a Fidesz-KDNP várja azok jelentkezését, akik tudnak arról, hogy a „Magyar Györgyhöz hasonló ügyvédek mennyit és hogyan kérnek el a raboktól a kártérítések után”.
Nacsa Lőrinc megerősítette, a kormánypártok egyetértenek a kabinet bejelentésével, hogy fel kell függeszteni a kártérítések kifizetését és véget kell vetni a „börtönbiznisznek”. (MTI)