Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Hirdetés

Fülöp Attila felidézte, a kormány év elején vezette be a gyodot, amely a legsúlyosabb állapotban lévő, önellátásra képtelen gyermekek szüleinek jár, a gyermek életkorától függetlenül.

Az államtitkár kitért arra, ellenzéki képviselők – akik nem szavazták meg a gyod bevezetését – sokszor vizionálják, hogy az ellátórendszerből ezrek esnek ki, mert az állapotvizsgálat nem megfelelő, a tények azonban nem ezt mutatják. Jelenleg ugyanis 54 ezer ember kap ápolási díjat vagy gyodot, míg év elején ez a szám 50 700 volt, fél év alatt tehát 3300-zal bővült az ellátásban részesülő családok száma.

Fülöp Attila elmondta, hogy a kormány folyamatosan növeli az ápolási díj mértékét is: 2010-ben 15 milliárd, 2018-ban 27 milliárd, idén 45 milliárd forintot fordított e célra, 2020-ban pedig már 55 milliárd forint lesz ez az összeg. 2020-ban tehát már kétszer annyi pénzt jut a költségvetésből ápolási díjra, mint amennyi 2018-ban.

Úgy fogalmazott, tudják, hogy az érintett családok olyan fizikai és lelki terhet viselnek, amit pénzben nehéz kifejezni, de a kormánynak ez az eszköze, amellyel segíteni tud.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke elmondta, az autisták esetében bevezetett új szempont a viselkedést és a belátóképességet vizsgálja. Ez ugyan némileg eltér az ápolási, gondozási szükséglettől, de komoly kihívást jelent az érintett családnak, és indokolhatja a gyerekek otthoni ápolását – tette hozzá.

Közölte, hogy a szervezet január óta folyamatosan egyeztet a gyodról az Emmi munkacsoportjával, ennek eredményeként az érintett családok számára útmutatót is készítettek a legfontosabb kérdésekről.