A háború és a brüsszeli szankciók miatt egész Európában bizonytalanná vált az olajszállítás, nincs elég benzin, és az egekbe szökött az üzemanyag ára. A magyar kormány Európában egyedülálló módon immár 9. hónapja benzinárstoppal védi a magyar lakosságot. Árstop nélkül a mostani 480 forint helyett az elmúlt hetekben már több mint 800 forintot kellett volna fizetni a benzinért és 833 forintot a gázolajért – emlékeztet a szaktárca.

Hirdetés

A kormány fontosnak tartja, hogy ne csak a nagy benzinkutakon, hanem kisbenzinkutakon is elérhető legyen az üzemanyag. Mivel a kis benzinkutakat kevésbé tőkeerős, hazai kis- és középvállalkozások üzemeltetik, a kormány márciusban bevezette a kis benzinkutak támogatásának programját, amelynek értelmében literenként 20 forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. Ennek köszönhetően a kisebb kutak döntő része túlélte az eddigi nehézségeket – áll a közleményben.

Ezen kívül adó- és járulékkedvezményekben részesülnek, csökkentették a pénzügyi terheiket, valamint áthidaló hitellehetőséget és célzott fejlesztési programot is indítottak számukra. A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri az üzemanyag-ellátási helyzetet is, ahogy eddig, ezután is mindent megtesz, hogy legyen elég üzemanyag Magyarországon – írták.

Korábban írtuk