Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Budapest, 2020. november 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. november 23-án. Szijjártó Péter elmondta, hogy az egész világ arra vár, hogy legyen biztonságos és hatékony vakcina a koronavírus ellen, ennek fejlesztése több helyen zajlik, és a kormány kötelessége, hogy a lehetõ leggyorsabban biztosítsa a magyaroknak az oltóanyagot, amelynek beadása ingyenes és önkéntes lesz.
Hirdetés

A tárcavezető hangsúlyozta: az oltóanyaggal kapcsolatban sok álhír látott napvilágot az elmúlt időben. Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni, a magyar hatóságok döntenek arról, hogy mely oltóanyag biztonságos, nem pedig üzleti vagy politikai lobbiérdekek.

Kitért rá: tőlünk Nyugatra három vakcina fejlesztése jutott el olyan szakaszba, hogy rendelni lehet belőle, ezekből 12 millió oltóanyagot kötöttek le. Az Oroszországban kifejlesztett vakcinából Európában elsőként Magyarországra érkezett tíz dózis, hogy a magyar hatóságok el tudják végezni a szükséges vizsgálatokat – emlékezetetett.

Korábban írtuk

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés