Magyarország 25 évvel ezelőtt távozott Phnom Penh-ből, amikor a kormány úgy döntött, hogy bezárja az itt működő…

Posted by Szijjártó Péter on Monday, November 2, 2020
Hirdetés

Kambodzsa 65 évvel ezelőtt létesített diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, két évvel azután, hogy függetlenné vált. Magyarország 25 évvel ezelőtt zárta be phnompeni nagykövetségét. A hanoi magyar nagykövetség részeként a kambodzsai fővárosban most megnyíló konzulátus remélhetőleg az újrakezdés lendületét fogja adni a két ország kapcsolatainak, amelyeket Budapest a kölcsönös bizalom és tisztelet alapján szeretne folytatni – tette hozzá a miniszter.

Az újrakezdés szándéka mellett még egy fontos üzenete van a képviseletnyitásnak most, a koronavírus-világjárvány idején. A kormánynak az a célja, hogy Magyarország működése ne álljon le, és ehhez nemzetközi kapcsolatainak is működniük kell – közölte.

A világjárványnak számos következménye van, egyebek között egy teljesen új világgazdasági korszak kezdődik, és mint minden új helyzetnek, ennek is lesznek nyertesei és vesztesei. Magyarország ennek az új korszaknak a nyertesei közé akar tartozni, amihez nagyon fontos, hogy növelje jelenlétét az új körülmények között is gyorsan növekvő keleti, azon belül délkelet-ázsiai piacokon – tette hozzá a miniszter.

Magyarország tíz évvel ezelőtt kezdte meg a „keleti nyitást”. Ebben az időszakban 22 százalékkal növelte keleti irányú exportját és 25 százalékkal kereskedelmi forgalmát a földrész országaival. 2019 végére elérte, hogy a legnagyobb magyarországi beruházó egy keleti ország lett, és a Magyarországra hozott beruházási érték 60 százaléka, valamint az újonnan létrehozott munkahelyek 40 százaléka keleti beruházókhoz kötődött – hívta fel a figyelmet Szijjártó Péter.

Korábban írtuk

A magyar kormány támogatja az újonnan megnyíló délkelet-ázsiai piaci lehetőségeket kihasználni akaró magyar vállalatokat, ezért úgy döntött, hogy Kambodzsában is megteremti a magyar vállalatok sikerének legfontosabb feltételeit – tette hozzá.

Az első legfontosabb feltétel a személyes jelenlét, amelyet a magyar konzuli képviselet biztosít. A második a pénzügyi feltétel: a magyar Eximbank 50 millió dolláros hitelkeretet hozott létre a magyar-kambodzsai vállalatközi együttműködés finanszírozására – mondta.

Közölte: kedden teremtik meg a jogi feltételeket; Hun Szen miniszterelnök jelenlétében írják alá a két ország közötti vízügyi, mezőgazdasági és légi közlekedési megállapodásokat. November végére pedig összehívták a gazdasági vegyes bizottság első ülését.

A legfontosabb cél az, hogy minél több magyar vállalat vehessen részt abban a nagyívű fejlesztési programban Kambodzsában, amelyet itt a „Száz modellfalu” programjának hívnak – mondta.

„Szeretnénk, ha ezeknek a falvaknak egy jelentős részében a magyar víztisztítási technológiát használnák. Szeretnénk elérni, hogy a kambodzsai mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozás modernizálására minél több magyar technológiát használjanak, valamint hogy a digitális kormányzás kiépítéséhez használjanak minél több magyar tudást” – közölte a miniszter.

Mindezek érdekében a budapesti kormány kész megindítani egy 150 millió dolláros, kötött segélyhitelprogramot, amelynek keretében magyar cégek a mezőgazdaság, a digitalizáció, a vízgazdálkodás és a élelmiszer-feldolgozás területén tudnak majd beruházni Kambodzsában – jelentette ki Szijjártó Péter.

A két ország kapcsolatai biztos alapokon állnak, amelyek az emberek közötti kapcsolatoknak köszönhetők – mondta.

„Úgy döntöttünk, hogy tekintettel a kérelmezők nagy számára, az eddig biztosított 15 helyett évi 30 magyarországi felsőoktatási ösztöndíjat adunk kambodzsai hallgatóknak” – tette hozzá.

Magyarország ezután is készséggel mindent megtesz azért, hogy az Európai Unió és Kambodzsa közötti együttműködés javuljon. Támogatja a vám- és kvótamentes kereskedelmet, de nem támogatja „a politikai vélemények és észlelés összekeverését objektív gazdasági és kereskedelmi kérdésekkel” – szögezte le.

Szijjártó Péter látogatása során tárgyalt Prak Szokhonn külügyminiszterrel, Aun Pornmoniroth gazdasági és pénzügyminiszterrel – mindketten miniszterelnök-helyettesek -, Pan Szoroszak kereskedelmi miniszterrel és Szousz Jara parlamenti képviselővel, a „Száz modellfalu” program védnökével.

A Hun Szen miniszterelnök úrral folytatott tárgyalások és az aláírt megállapodások alapjául szolgálnak a magyar…

Posted by Szijjártó Péter on Tuesday, November 3, 2020