Kilenc évtizede ezen a napon, december 14-én Sopron lakossága a Magyarországhoz való tartozásra szavazott. 2001-ben az első Orbán-kormány a népszavazás emlékére december 14-ét a hűség napjává nyilvánította kormányrendelettel. A jogszabály arra emlékeztet, hogy Sopron a trianoni békeszerződéssel Ausztriához került, de a város lakossága a népszavazáson úgy döntött, hogy a település térjen vissza Magyarországhoz.

A népszavazás lehetősége lyukat ütött a trianoni békediktátumon – mondta az ünnepségen Fodor Tamás, Sopron polgármestere. A soproniak többsége Magyarországhoz, a Szent Koronához akart tartozni – emlékeztetett.

A fideszes politikus hangsúlyozta: a soproniak példát mutattak hűségükkel, ragaszkodásukkal hazájukhoz, városukhoz.

A megemlékezést a Hűségkútnál tartották, amelyet az első Orbán-kormány ajándékozott a városnak.

Az ünnepségen Orbán Viktor nemzetiszín szalagot kötött a Hűségkoszorúra a népszavazás 90. és a hűség napjává nyilvánítás 10. évfordulója alkalmából.

Gazdasági kérdésekről is tárgyalt a kormány szerdai kihelyezett ülésén Sopronban – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az MTI helyszínen lévő tudósítójának az ülést követően. Az MTI kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Fellegi Tamás fejlesztési miniszter utódlásáról nem döntöttek.

Az MTI úgy tudja, megszületett a döntés a jövő évi költségvetésre vonatkozó törvényjavaslat átalakításáról, a részleteket várhatóan Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és a kormányszóvivő ismerteti majd.

(MTI)