Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski
Hirdetés

A három balti ország (Észtország, Lettország, Litvánia), valamint Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Románia mezőgazdasági minisztereinek találkozójáról az Agrárminisztérium az MTI-vel közölte: a politikusok a hétfőn elfogadott közös varsói nyilatkozatukban kiálltak az Európai Unió közös agrárpolitikájára fordítható költségvetés szinten tartása mellett a következő, 2021-2027-es költségvetési keretben.

Az Európai Bizottság agrárpolitikai költségvetésre vonatkozó javaslatán „mindenképpen emelni szükséges, mert az akkor sem lenne elegendő, ha nem növekednének a gazdákkal szemben támasztott környezet- és klímavédelmi követelmények” – idézi a közlemény a varsói tárgyaláson részt vevő Nagy Istvánt.

„Nem kérhetünk többet a gazdáktól többletforrások nélkül, úgy pedig végképp nem, hogy közben csökkennek a források” – húzta alá.

A Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos részvételével megtartott rendezvényen a miniszterek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia az EU környezet- és klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósulásához, egyúttal azonban „meg kell találni a helyes egyensúlyt az agrárium és más ágazatok vállalásai között” – írta az agrárminisztérium közleménye.

Az európai zöld megállapodásban foglaltakról Nagy István hangsúlyozta: azokat úgy kell megvalósítani, hogy „ne a szegényebb országok, ne a magyar gazdák, hanem a nagy szennyező vállalatok fizessék meg a klímavédelem árát”, és a klímavédelem „ne eredményezze az európai mezőgazdaság versenyképességének romlását, a gazdák adminisztratív terheinek növekedését, és legfőképpen ne vezessen az élelmiszerárak drasztikus emelkedéséhez”.

A lengyel közszolgálati televízióban közvetített sajtóértekezletén a találkozó házigazdája, Jan Krzysztof Ardanowski lengyel mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy a mezőgazdaság előtt álló új kihívások „új, megnövelt pénzügyi eszközöket” követelnek.

Közölte: nincs indok arra, hogy a közvetlen hektáronkénti támogatásokat az eddigi gyakorlat szerint, aránytalanul osszák el az uniós tagállamok között.

A térség agrárminisztereit hétfő délelőtt Andrzej Duda lengyel elnök fogadta, a találkozót követően hangsúlyozta: a 2022-2027-es uniós költségvetésben a közös agrárpolitikára szánt források nem lehetnek alacsonyabbak, mint eddig.