Az államtitkár kiemelte: a vállalkozásoknak hitelre, különböző finanszírozási lehetőségekre van szükségük a bővüléshez, és ebben a takarékszövetkezetek megoldást nyújthatnak.

A tanácskozáson bejelentették, hogy a Magyar Takarékszövetség tagjai jövő év elején – várhatóan január-februárban – a kis- és középvállalkozások számára elérhető pénzügyi csomagot ajánl, a feltételeket most dolgozzák ki.

Szatmáry Kristóf szólt arról, hogy a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező bankok egy része visszafogja hitelezését, így mindenképpen szükség van alternatív megoldásokra a vállalkozások finanszírozásában. A tanácskozáson az érdekképviseletek felajánlották segítségüket abban, hogy a takarékszövetkezeti konstrukciót a vállalkozásokhoz eljuttatják saját csatornájukon.

Szatmáryné Ja:hl Angéla, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnökségi tagja kiemelte: a vállalkozások 80 százaléka hitel nélkül dolgozik, mert a bankok nem finanszírozzák tevékenységüket, számukra kínálhat megoldást a takarékszövetkezeti lehetőség.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető elnöke elmondta, hogy a vállalkozások évek óta nehéz körülmények között gazdálkodnak, a növekedéshez, a foglalkoztatás bővítéséhez elengedhetetlen a forrásokhoz jutásuk megoldása.

Balás Piri László, a Regionális Fejlesztési Holding Zrt. stratégiai igazgatója kiemelte, hogy feladatuk a kkv-k forráshoz jutásának segítése is, és a közeljövőben a takarékszövetkezetekkel közösen olyan terméket ajánlanak, amely pályázati lehetőségekben, a menedzselésben segíti a cégeket.

Kiss Menyhértné, a Magyar Takarékszövetség társelnöke a tanácskozáson kiemelte a takarékszövetkezetek múltjából adódó előnyöket, köztük azt, hogy a helyben vannak, elérhetőek és alacsony költséggel dolgoznak. Erre alapozva kidolgozzák a válságáthidaló hitelt, az pályázati forrásokhoz szükséges önerő hitelt, és résztvesznek az Agrár Széchenyi Kártya közvetítésében. Kezdeményezik a kormánynál, hogy valamilyen garanciatámogatást adjon a hitelük mögé.

A Magyar Takarékszövetség 2011 szeptemberben alakult, az alapító takarékszövetkezetek 184 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 145 milliárd forint betétállománnyal, 690 alkalmazottal, 300 ezer ügyféllel, 121 fiókkal állnak rendelkezésre, a szövetséghez további takarékszövetkezetek is jelenték csatlakozási szándékukat – hangzott el a tanácskozáson.

(MTI)