Hirdetés

Schanda Tamás elmondta: szemmel látható, hogy a növekvő energiaárak egyre több európai országot nyomasztanak. A magyar kormány intézkedései azonban a magyar emberek energiaárait máig védik, mert „ez a kormány a rezsicsökkentés kormánya” – hangsúlyozta.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2013-ban és 2014-ben 25 százalékkal csökkentették a gáz, az áram és a távhő árát.

„De be kellett látni, hogy a rezsicsökkentést nem volt elég egyszer meglépni. Az alacsony árakat azóta is több fronton védeni kell a világpiaci árak emelkedésétől és a brüsszeli próbálkozásoktól is” – fogalmazott.

Schanda Tamás rámutatott arra, a kormány beavatkozásának köszönhetően ma is a magyar lakosság fizeti a legalacsonyabb gázárat és a második legalacsonyabb áramárat Európában. A rezsicsökkentésnek köszönhetően a családok minden évben átlagosan körülbelül 200 ezer forintot spórolnak – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az államtitkár megjegyezte azt is, hogy a magyar emberek olcsó és biztonságos gázellátása érdekében a napokban hosszú távú gázszállítási szerződést kötöttek.

„Nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy Brüsszellel is vitába kell szállnunk, hiszen Brüsszel a klímaváltozásra hivatkozva olyan új adókat akar ránk kényszeríteni, ami a magyar családok rezsijét emelné meg” – fogalmazott Schanda Tamás, majd azt közölte: a kormány szerint azonban a környezetszennyezés árát a környezetromboló nagyvállalatoknak kell megfizetniük, nem a magyar családoknak.

Hozzátette: éppen ezért örömmel látták, hogy a nemzeti konzultáción a válaszadók 99 százaléka felhatalmazta a kormányt arra, hogy ezt az álláspontot képviselje a brüsszeli vitákban.